Британското правителство прие по-строги наказания за шофьорите, причинили смърт на пътя заради опасно шофиране.Суровите мерки ще важат и за тези, причинили смърт, след като са шофирали в нетрезво състояние - те ще се наказват с доживотен затвор.

В случаите, когато шофьорите са причинили смъртта на някого, в следствие на небрежност, говорене по телефона или пък каране с несъобразена скорост, законът ще разглежда това като убийство, съобщава Би Би Си.

Законодателните промени ще важат за Англия, Уелс и Шотландия, но не и за Северна Ирландия.

"Предвид сериозността на най-тежките случаи и страданието на близките на жертвите ние ще въведем най-тежките наказания за причиняването на смърт на пътя, които са съпоставими с наказанията, предвидени за убийство", разкрива министърът на правосъдието Доминик Рааб.

Досега, максималната присъда за причиняване на смърт в ПТП в Англия бе 5 години, а в случаите, в които са употребени алкохол или друг вид опиати - максималната присъда бе 14 години.

След като промените влязат в сила, максималната присъда за причинена поради небрежност смърт на пътя ще бъде доживотен затвор. Предвидено е по-сурово наказание и за по-малко тежките случаи.

Скорошно проучване във Великобритания разкрива, че 70% от хората одобряват предприетите промени.