Рекордът от март тази година с 13 розови фламинги в Атанасовско езеро, за които екипът на проект „Солта на живота“ съобщи http://saltoflife.biodiversity.bg/bg/Za_pryv_pyt_13_rozovi_flamingi_v_Atanasovsko_ezero-p808-y2017 не се задържа дълго и на 12 октомври вече е подобрен. За 35-38 птици от този доскоро доста рядък вид за страната ни съобщава любителят-орнитолог Николай Колев от Раднево. Информацията е още по-любопитна, понеже птиците са наблюдавани в Южните солници на езерото от Укритието за наблюдение на птици и Пътеката на саблеклюна.

Розовото фламинго много рядко посещава тази част на Атанасовско езеро, но явно е било привлечено от благоприятните условия и наличието на храна тук. Наблюдението на внушителния брой розови фламинги в Атанасовско езеро е второто подобно за България в последните дни. По-рано през седмицата на яз. Студен кладенец в Източни Родопи бяха наблюдавани 53 птици, за които съобщиха наши колеги от фондация По-диви Родопи, което вероятно е най-високата чаисленост за този вид, отбелязвана някога в България.

И вие може да стането свидетели на тази колоритна гледка, като посетите Атанасовско езеро в района на Пътеката на саблеклюна (вдясно от кръговото на изхода за Сарафово, точно до бензиностанция Лукойл). А ние се надяваме, че хубавото време и спокойствието на есенното езеро ще задържи по-дълго птиците тук и повече хора ще могат да се насладят на този наистина интересен и донякъде причудлив за нас представител на птичия свят.