Семействата с брак да имат необлагаем минимум от 24 хил. лв. Това ще поискат от КНСБ да бъде включено в бюджета за следващата година, заяви лидерът на синдикатите Пламен Димитров в парламента след срещата си с депутати от "Обединени патриоти".

"Обсъдихме три теми. Едната беше текущият прочит на планът за управление на правителството и конкретни бележки, които имаме там в сферата на енергетиката, здравеопазване, образование и най-вече данъци и доходи", обясни Димитров.

Основните теми на дебата са били данъци и доходи, и бюджета за следващата година.

" Това, което финансовият министър предложи вчера за обсъждане на изменения в данъчната политика, не предвижда необлагаем минимум. На нас това не ни харесва. Смятаме, че трябва да има дебати", категоричен бе той. По думите му въвеждането на необлагаем минимум ще струва

800 млн. лв, но те ще влязат в джоба на всички работещи българи.

"Второ ние предложихме по подобие на президента на щатите, и което се обсъжда в конгреса в момента всички семейства, които имат брак в страната, сключен през тази година година, дгодина да получат необлагаеми средства в размер на 24 хил. долара на годишна база. Ако това се приложи в България, може да се говори за 24 хил. лв. Това ще обхване 27 хил семейства и би струвало на бюджета за догодина 45 млн. лв.", обясни Димитров.

"Има от къде да дойдат парите. По наши разчети между 1 млрд. и 2 млрд. на годишна база и за държавното осигуряване и в здравната каса, се събират от харта, които ги дължат. Няма магическа формула да се съберат, но поне половината можем да ги съберем на годишна база. На второ място борбата със сивата икономика в момента е ограничена до акцизните стоки. Да, може да има контрабанда и акцизи на цигари, но в сивия сектор, който касае хранителни и лека промишленост, туризъм, услуги и тн. има огромни сиви петна. Резерви колкото искате. Държавата трябва да погледне, ние също можем да помагаме с бизнеса, за да намерим допълнителн пари", предлага още лидерът на синдикатите.

Следващата седмица от КНСБ ще се срещнат и с партия ГЕРБ, за да обсъдят предложенията. /24chasa.bg