Тенденцията за 2017 г. сочи, че голяма част от нелегалните тютюневи изделия, разпространявани у нас, са произвеждани в незаконни фабрики в Гърция. Това заяви директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов пред Комисията за борба с контрабандата, предаде репортер на БГНЕС.

Спиридонов обясни, че на гръцка територия - в близост до Атина, са разкрити терени за производство и опаковка на цигари и са заловени около 20 тира, пълни с мастер бокса цигари.

От друга страна, Спиридонов посочи, че традиционните клиенти на нелегални цигари, са с ниски доходи и нисък социален статус. Не на последно място общо 16 нелегални фабрики за цигари с българско участие са разкрити в Испания, Австрия и Унгария. Задържани са 18 български граждани.
„Престъпленията против митническия режим възпрепятстват устойчивото икономическото развитие на страната и оказват пряко въздействие върху фискалната система. Дейността на МВР и ГДБОП са насочени към противодействие на контрабандата и сивата икономика“, заяви Ивайло Спиридонов.

Той припомни, че в ГДБОП е създаден и междуведомствен център за противодействие на контрабандата. Данъчните престъпления, заяви Спиридонов, основно са свързани с избягване плащането на ДДС. За избягването на плащане на ДДС се използват фирми, регистрирани в офшорни зони.

„За противодействие на данъчните престъпления през първото полугодие на 2017 г. са установени щети за близо 35 млн. лв. и 91 000 евро. Обезпечени са над 1,1 млн. лв. и 522 000 евро и са предотвратени щети за 5 млн. лв.“, каза директорът на ГДБОП.

Спиридонов обясни още, че през 2017 г. в село Гигинци, област София е разкрит нелегален цех за вино, ракия и други напитки и са иззети над 6 тона продукция.

От своя страна Христо Терзийски, директор на ГД „Национална полиция“ обясни, че през 2016 г. са задържани 33 900 литра нелегален алкохол. 22 591 литра нелегален алкохол е задържан до момента от началото на 2017 г. /БГНЕС