Пушим нелегални цигари от Гърция

img

Нколко канала са пресечени, но стоката все още се намира под щандовете

Тенденцията за 2017 г. сочи, че голяма част от нелегалните тютюневи изделия, разпространявани у нас, са произвеждани в незаконни фабрики в Гърция. Това заяви директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов пред Комисията за борба с контрабандата, предаде репортер на БГНЕС.

Спиридонов обясни, че на гръцка територия - в близост до Атина, са разкрити терени за производство и опаковка на цигари и са заловени около 20 тира, пълни с мастер бокса цигари.

От друга страна, Спиридонов посочи, че традиционните клиенти на нелегални цигари, са с ниски доходи и нисък социален статус. Не на последно място общо 16 нелегални фабрики за цигари с българско участие са разкрити в Испания, Австрия и Унгария. Задържани са 18 български граждани.
„Престъпленията против митническия режим възпрепятстват устойчивото икономическото развитие на страната и оказват пряко въздействие върху фискалната система. Дейността на МВР и ГДБОП са насочени към противодействие на контрабандата и сивата икономика“, заяви Ивайло Спиридонов.

Той припомни, че в ГДБОП е създаден и междуведомствен център за противодействие на контрабандата. Данъчните престъпления, заяви Спиридонов, основно са свързани с избягване плащането на ДДС. За избягването на плащане на ДДС се използват фирми, регистрирани в офшорни зони.

„За противодействие на данъчните престъпления през първото полугодие на 2017 г. са установени щети за близо 35 млн. лв. и 91 000 евро. Обезпечени са над 1,1 млн. лв. и 522 000 евро и са предотвратени щети за 5 млн. лв.“, каза директорът на ГДБОП.

Спиридонов обясни още, че през 2017 г. в село Гигинци, област София е разкрит нелегален цех за вино, ракия и други напитки и са иззети над 6 тона продукция.

От своя страна Христо Терзийски, директор на ГД „Национална полиция“ обясни, че през 2016 г. са задържани 33 900 литра нелегален алкохол. 22 591 литра нелегален алкохол е задържан до момента от началото на 2017 г. /БГНЕС

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

19-годишната Ивета беше жестоко убита от своя приятел в Айтос

Трагедия край Атия: Шофьор с "Шевролет" уби 16-годишен ученик

Жена почина след побой в Созопол, задържан е брат й