Бившият ромски лидер Румен Чолаков отново дойде в съда в Бургас, за да защитава самоотвержено втория си син Ивайло. Младежът стана публично известен, след като снимката му беше разпространена в социалните мрежи с предупреждение, че краде от деца. Преди дни той беше задържан от прокуратурата. Ивайло Чолаков е привлечен като обвиняем за това, че в ж.к. „Меден рудник”, в парк „Сън Сити”, принудил непълнолетния Г. Б. да извърши нещо противно на волята му – да му даде 1.80 лева, като употребил за това заплашване. На същото място, принудил непълнолетния С. Н. да извърши нещо противно на волята му – да зареди сметката на мобилния телефон на Ивайло Ч. с парична сума в размер на 6 лева, като употребил за това заплашване.

Румен Чолаков видя в това политическа атака срещу себе си. Синът ми е невинен. Казал на едно лапе: Дай си телефона да се обадя спешно. То не му е дало. Заредил един ваучер. Ние възстановихме 6 лева в полицията. Друго нищо не е направил сина ми. Пълен капан, това е политически срещу мен. Тръгнаха мен да унищожават и ме унищожиха, ще водя дела в Страсбург. Задържаха големия ми син, направиха капан, сега - малкият ми син. 20 години съм ромски лидер и не позволявах на никого да манипулира с ромите, сега съм беззащитен. Колко време търсих вината в себе си. Викам дано да я намеря тази вина. Грешката ми единствено е, че не съм ги държал по-изкъсо, но се случи. Но виждам, че в тази държава няма правосъдие. Обещавам, че ще напусна страната и ще докажа невинността си, както и на децата си. Не може за 6 лева да задържат сина ми.“, каза пред журналисти в кулоарите на съда Румен Чолаков.

Според прокуратурата обвиняемият е със завишена обществена опасност, опитал се е да възпрепятства разследването, да избяга, когато е видял полицейски служители. Извършил е престъплението по време на изпитателен срок по друга присъда. Според адвоката на Ивайло – Калин Янев, няма данни за престъпление, а показанията на свидетелите трябвало да бъдат поставени под съмнение. Той подчерта, че нямало опасност Ивайло да се укрие.

Ивайло пък каза, че преди да го задържат, бил в бригади по санирането.