Дългогодишният майстор по оръжията Атанас Косев Атанасов от Айтос, който е познат на всички ловци в района, е осъден условно заради стария „Маузер“ и патроните, които е държал в работилницата си. Пистолетът, немско производство, модел 1914 година, ще му бъде отнет в полза на държавата, както и други боеприпаси, сред които патрони, калибър 7.62х39 /Калашников/, българско производство на завод „10”, партида 1965 г. и 1976 г. Заради притежанието им на оръжейника е наложена условна присъда от 1 година и 3 месеца, като наказанието е отложено за период от 3 години. Той ще трябва да плаща и 315 лева разноски по делото.

Припомняме, че в края на миналата година служители от териториален сектор „Борба с организираната престъпност” и от Районно управление – Айтос проведоха акция, при която бяха претърсени дома и работилницата на Косев.

„Аз ли съм престъпникът с боен арсенал? Полицията взе от работилницата ми зеленясали патрони от Втората световна война и пистолет, който е бил боен по време на Първата световна война, а сега не може дори да гръмне, защото му липсват основни части. Той беше като реликва, дори не може да бъде събран, за да се превърне в оръжие“, каза тогава пред БургасИНФО Атанас Косев.