Сега е идеалният момент за ваксиниране срещу грип. Това посочи Ангел Кунчев, главен здравен инспектор по повод новите вируси, които ще ни атакуват през есенно-зимния сезон.

Той коментира, че три седмици са нужни на антителата да достигнат нива, които ако не предпазят изцяло от заболяването, то поне да се избегне тежко протичане и усложнения.

Тази година вирусът ще засегне възрастните най-вече и децата около 5 до 9 години. Циркулират щамовете Хонконг и Мичиган, който замени Калифорния, познат и като свински грип. Мичиган е по-нов и нямаме толкова имунитет, а дали ще надделее над Хонконг ще видим, каза Кунчев пред бТВ.

Различните щамове грип протичат по сравнително еднакъв начин. Калифорния обаче засягаше много силно по-младите в активна възраст, които са по принцип здрави.
В момента върлуват няколко респираторни вируса, като обичайно през декември ще започне грипът. Кунчев е категоричен, че грип не може да се кара на крак. „Като цяло общото състояние е по-лошо и наистина се чувстваш разбит”, добави той. /БГНЕС