Димитър Николов Герджиков, ветеран от Втората световна война, празнува 100-годишен юбилей днес. Събитието ветеранът сподели със своята дъщеря, близки, приятели и бойни другари във Военния клуб в града. Сред гостите бе и областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, който отправи специален проздрав към юбиляря и му подари статуетка на кан Тервел.

"Здрависвайки се с вас, макар да сте на преклонна възраст, аз усещам силната мъжка ръка, нещо което липсва на повечето млади сега. Искам да ви поздравя за стотния юбилей! Това за мен е нещо уникално, никога не съм бил на рожден ден на столетник, още по-малко на столетник, който е участвал във война и е бранил границите на тази държава. Огромно благодаря! Честит рожден ден, бъдете много здрав още много години", пожела на юбиляра гурбернаторът на град Бургас Вълчо Чолаков.

Бай Димитър получи поздрави и от Съюза на офицерите и старшините от резерва и запаса, от кмета на град Черноморец, както и десетки подаръци, медали, грамоти, цветя и специален музикален поздрав от всички присъстващи, които вдигнаха наздравица с чаша бяло вино.

"Уважаеми г-н Герджиков, приемете моите поздравления по повод вашия 100- годишен юбилей! Искрено се възхищавам на вашата жизненост и енергия, с които посрещате предизвикателствата на ежедневието. Използвам този приятен повод, за да изкажа своето признание към службата ви в името на родината и за ценностите, които предавате на младите поколения. Пожелавам ви здраве и да се радвате на много обич и уважение", гласи поздравлението на кмета на Бургас Димитър Николов, а подаръкът за юбиляра е албум с ретро снимки, така, както той помни улиците и сградите на морския град.

Димитър Николов Герджиков е роден на 7-ми септември 1917 г. в Черноморец. 10-годишен идва в Бургас и чиракува в бръснарница на ул. „Фердинандова”. Завършва Мъжка гимназия „Г. С. Раковски“ – гр. Бургас, след което отива на служба в 24-ти Черноморски пехотен полк.,

Той заминава на фронта със своята съпруга, където заедно с нея, основал драматична група. След като се връща от войната, се занимава със своя занаят – рибарския. Работил е и в системата на МВР, занимавал се е и с водно строителство. Голяма част от живота му преминава като представител на Централния съвет на Съюза на химическата промишленост.

„Мили хора, благодаря ви! Аз извървях дълъг път, много трънлив, много жесток, но беше път на човека, а човекът е за да преодолява трудности, да воюва за благото на целия народ. Защото днес всички ние искаме свобода. Някои искат свобода да лъжат, други да крадат. Ето тези неща ние трябва да ги ликвидираме и да създадем едно общество, където да има мир и спокойствие на тази прекрасна планета. Благодаря и искам да четете моите книги, да четете и книгите на много хора. Защото аз бях без образование, но благодарение на това, че прочетох огромна част от литературата на света, проумях много неща, познах света от всичките му страни, видях кое е хубаво и кое е лошо. Ето това трябва да направим - да направим така, че всичко лошо да го ликвидираме , да остане доброто. Бъдете живи и здрави и ви желая да стигнете моите години, но с едно условие - без болежки. Защото природата ни е дала да живеем до 150 години, стига разумно да изразходваме своята енергия и разумно да понасяме трудностите в живота. Благодаря на природата, че ми е дала таква награда, такъв имунитет, който да ме пази от всички злини. Защото аз съм живял и без хляб, често пъти гладен и мизерен, съм спал по тавани и на голата земя. И всичко това беше урок от историята. Моята книга "Живях и мечтах", отразява целия този живот. Бъдете живи и здрави и ви желая всичко най-хубаво на този свят” - каза юбилярят.