Момчето, убило 11-годишното момиче в Бургас, може би е било тормозено в училище и е искало да върне самоутвърждаването си, проявявайки жестока агресивност. Това каза Криминалният психолог и бивш директор на Института по психология на МВР до 2001 г. проф. Бойко Ганчевски, пише агенция "Фокус".

„Насилието и агресивността са и емоционален понякога, несъзнателен отговор на някакво дразнене. Поради факта, че има слаб контрол в поведението, дадено лице, особено непълнолетно, може да извърши такова деяние даже и без предварителен умисъл. Обикновено подобни престъпления са организирани, не са свързани с подобно импулсивно поведение. Предполагам, че това е свързано с общуването в социалните мрежи“, коментира проф. Ганчевски. Според него на това лице може би му е оказан някакъв тормоз в училище, където той е искал да върне собственото си самоутвърждаване, проявявайки жестока агресивност. „Това са модели на поведение, свързани с т.нар. „копирано поведение“. Те се наблюдават в училище, сред децата в детската градина, по телевизията, копира се от по-големи батковци с оглед да изглеждат по-значими. Много са причините от психологична гледна точка, които определят подобно поведение“, обясни криминалният психолог. По думите му понякога те се стараят явно към подражание, към решаване на проблеми чрез определено насилие, което потвърждава принципа на старозаветната реципрочност: „Око за око – зъб за зъб“.

„Причината на първо място е свързана с т.нар. „триада на насилието“. Как да разпознаем малкото дете, че то е агресивно и може да се превърне от агресивна личност в престъпник, а даже и в убиец? Тук психолозите наблюдават, когато едно дете даже още не е тръгнало на детска градина, когато има нощно напикаване без осезателна причина, когато започва да извършва палежи вкъщи, пали вестници и др., когато започва необмислено мъчене на животни – котки, кучета и т.н., а от там и на други деца“, допълни той и посочи, че е имал случай, когато в детската градина едно дете е било вързало с пластмасови белезници друго и когато са го попитали защо, то е казало, че не знае.

„Ако се върна по-назад през 2000-2001 г., когато две ученички в Пловдив убиха съученичката си. Когато ги попитах защо, те казаха: „Ей така. Тя носи по-хубави дрехи от нас, има си приятел и получава по-добри оценки“. Ето, виждате, има някакви мотиви. Но те, когато я бяха убили и инсценирали запалването й на тавана с бутилка бензин, те фактически търсеха собственото си утвърждаване и нямаха абсолютно никакво чувство за вина. Не изпитваха такова. Все едно, че бяха убили муха. Подобен случай имаше в Перник, когато Кристиян уби Кристин, наряза го на парчета и му извади органите“, припомни проф. Ганчевски. По думите му подобна ситуация, която е свързана с едно жестоко самоутвърждаване и когато това е с цел наслада от насилието, това вече фактически формира и тези, които извършват точно такива престъпления, свързани с лишаване от живот или убийство.