Безобиден идиот ли е 15-годишният Иван или хладнокръвен меденруднишки психар, който коли момичета в асансьора, а после се запътва да играе безгрижно на криеница пред блока? Коренно различните образи, които рисуват прокуратура и познати на момчето, взривиха фейсбук. В първите 24 часа след престъплението полицията обяви, че има задържан. Говорителката на прокуратурата разкри, че мотив е скарване за наргиле, а извършителят може би се е сдобил с ножа инцидентно. След това прехвърли топката към жертвата, обявявайки, че имала 3000 приятели в социалните мрежи. Последваха тонове помия върху почерненото семейство, а съдът остави Иван в ареста. И точно това бе точката на замръзване, последва тишина и забрана да се говори за престъплението, всички се заеха с полезността на наргилетата. Ами клането в асансьора? Има нещо, което не е наред в това убийство, и това не е само личността на Иван.

Момчето е едновременно перфектният извършител, но и съвършената изкупителна жертва. Защо? 15-годишният Иван е бавно развиващ, от бедно българско семейство. Живее с възрастната си майка, която е чистачка на входа, заедно с болната си баба, леля и племенник. Те нямат пари, а сред съседите им няма и един човек, който да е казал лоша дума за тях. Хлапетата харесват Иван и си играят с него, дори го защитават във фейсбук, по-големите го имат за момче за всичко – пращат го до магазина, а други го тормозят. Съседите го описват като много страхлив и неспособен на агресия, не вярват, че той е извършителят. И няма как да повярват. Шести ден след кървавото престъпление, разтърсило „Меден рудник”, липсват отговори на основни въпроси, а съдът и прокуратурата мълчат. Мълчат усърдно. Сигурно случайно на всички психолози от училищата е наложена забрана да дават интервюта, но пък непознати криминални чак от София с лека ръка обясняват защо Иван е наръгал Никол. Началникът на Регионалния инспекторат по образование в Бургас Виолета Илиева излезе в отпуск. Заместничката й обясни пред БургасИНФО, че директорката на ОУ „Найден Геров” отсъства от страната и не могат да получат информация за учебния план на Иван, който е със СОП (специални образователни потребности). От прокуратурата посъветвали Инспектората по образование да не дава информация по случая. Добре, но колко време ще играем на мълчанка? При това на фона на приближаващия 15-ти септември. Едва ли убитата е единствената 11-годишна ученичка, която има фейсбук профил, едва ли и Иван е единственият 15-годишен с проблеми в развитието. Повече от наложително е не само да се посочат железните доказателства, довели до задържането, но и да се обясни какви грижи се полагат за децата със СОП и можем ли да бъдем сюрпризирани от друг подобен случай. Остава мистерия какво е различното при това убийство, какво е особеното в случая, за да се мълчи толкова много. До 15:30ч. вчера новият адвокат на момчето – Стоян Иванов още не се беше запознал с доказателствата по делото и изрази предположение, че съдът може да го допусне до тях чак в понеделник, малко преди Иван да влезе в съдебната зала. И докато всички не казват нищо, във фейсбук Иван ту е идиотчето от квартала, ту е безжалостния психар. На стената му във фейсбук тече бурна дискусия, а момиче, което се представя за негова братовчедка, твърди, че е натопен и по-голямо момче е извършителят.

В нощта на убийството Иван отново е във фейсбук и споделя статии за мъртвото момиче, часове преди самоличността й да бъде обявена. Няма нищо логично в престъплението. Да излезеш от асансьор, вероятно оплискан с кръв, в най-големия жилищен квартал на Бургас, и никой да не те забележи, е да кажем малко странно. А най-тревожното е, че в тази история никой не успя да ни вдъхне доверие, че са хванали, който трябва и, че вече тече превенция, за да няма нова Никол.