След убийството на 11-годишната Никол Йончева, което разтърси Бургас, експерти започнаха дискусия за употребата на наргиле сред учениците. Темата беше повдигната, след като от прокуратурата съобщиха, че предполагамият мотив за жестокото престъпление е скарване между 15-годишния Иван и Никол за мястото, където да пушат наргиле.

Всъщност в Бургас има много заведения, където ориенталското изкушение е напълно достъпно за малолетни и непълнолетни. Тийнейджърите добре знаят най-хитовете точки, които са както край гимназиите по бул. „Стефан Стамболов“, така и в центъра на града. „Никой не ни иска лични карти, голямото наргиле струва между 10-15 лева, като може да се пуши както от един човек, така и от повече. Събират се цели компании, напълно свободно“, коментира ученичка пред БургасИНФО. Модата е от повече от 2 години, а особена „гордост“ е публикуването в социалните мрежи на снимки, на които ученици бълват огромни кълбета дим, смучейки накрайника на маркуча.

От Министерство на здравеопазването днес съобщиха, че инициират сформирането на междуведомствена работна група, която ще има за задача да разработи и предложи мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.

Първата работна среща ще се проведе на 30.08.2017 г. с участието на представители на министерствата на икономиката, на вътрешните работи, на земеделието, храните и горите, на образованието и науката, както и на медицински специалисти и представители на местната власт, имащи отношение към проблема.

Днес заместник-министърът на здравеопазването с ресор опазване на общественото здраве г-жа Светлана Йорданова, експерти от Националния център по обществено здраве и анализи и от МЗ обсъдиха наличните научни доказателства относно здравните рискове и последиците за здравето на пушещите наргиле. Информацията ще бъде ползвана при разработването на мерките.

След приключване дейността на работната група и с оглед на направените предложения МЗ има готовност да пристъпи към законодателна инициатива по отношение регулацията и контрола върху употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.

Към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство.