Южнокoрейският гигант Samsung предупреди своите потребители "да избягват споделянето на лична информация пред смарт телевизора си", защото има възможност той да записва всяка тяхна дума.

Предупреждението е специално към по-мързеливите потребители, които вместо дистанционно управление, ползват гласови команди за телевизора си, пише Би Би Си.

За "подслушването" стана ясно след като свързаните с интернет смарт телевизори получиха ъпдейт на своя софтуеър, който пристигна и с нови правила за ползване.

Те гласят, че "телевизорът ще слуша хората в същата стая, за да чува разпознаваемите команди". Малко по-надолу пише още: "Ако изговорените думи са лична или чувствителна информация, е възможно те да бъдат включени в записаните данни".

Samsung не е първата компания, която си навлича гнева на потребителите с проблеми, свръзани с прекомерното навлизане на технологиите в личното пространство. През 2013 г. LG изпита същото, след като техен клиент разбра, че телевизорът му събира информация за това какво и кога гледа.