Сто и двайсет сгради, от които 98 жилищни, пострадаха при разразилия се в понеделник голям пожар в историческия център на град Ростов на Дон, Югозападна Русия. Около 50 души се намират в център за временно настаняване, където продължават да пристигат заявки от хора, останали без домове, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Медицинска помощ са получили около 45 души, сред които сътрудник на министерството на извънредните ситуации и полицаи, помагали в борбата с огнената стихия.

Пожарът избухна в дървена къща в центъра на Ростов на Дон с население от 1,1 милиона души. Огънят бързо се прехвърли в съседни сгради, подпомогнат от силния вятър със скорост от най-малко 15 метра в секунда.

Най-малко 1200 души, подкрепени от хеликоптери и самолети, работиха по овладяването на пожара, който бе локализиран едва около 19,00 ч. московско време, когато се бе разпрострял на площ от 10 000 кв.м. ТАСС посочва, че пожарът не е напълно ликвидиран и потушаването му е продължили и през нощта.

Електроенергията и газоснабдяването в засегнатия район са прекъснати превантивно. Евакуирани са 650 души. На всички пострадали ще бъде изплатена еднократна помощ от 20 000 рубли.

Медицинска помощ са получили 45 души, сред които трима полицаи и сътрудник на министерството на извънредните ситуации. Петима остават хоспитализирани.

Руски медии цитираха местни жители да твърдят, че пожарът може да е умишлен, тъй като предприемачи в сферата на недвижимите имоти искат да се сдобият със земя в центъра. Регионалният губернатор и прокуратурата обещаха да разследват тези твърдения. Полицията е възбудила наказателно дело за умишлено унищожаване или повреждане на чуждо имущество, което предвижда присъда до пет години затвор.

По-рано органите на реда бяха обявили, че вероятна причина за пожара е възпламеняване на битова техника.