Тропот на коне и удари на мечове ехтят в момента в Ахелой, където днес тържествено се отбелязва 1100 години от прочутия сблъсък на Цар Симеон I с ромеите. Хиляди наблюдават на стадиона мащабната възстановката на славната битка, в която участват Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол“ – Варна, клубове, сдружения и доброволци от цялата страна. Зрителите наблюдават битки, както на коне, така и на земя – с пълно бойно снаряжение: копия, лъкове, мечове.

Както вече съобщихме гост на честването е президентът Румен Радев, който беше посрещнат от кмета на Община Поморие Иван Алексиев - домакин на мероприятието. Сред официалните лица са областният управител Вълчо Чолаков, неговите заместници Владимир Крумов и Севдалина Турманова, депутатите от ГЕРБ Ивелина Василева, Димитър Бойчев, Диана Саватева, Ася Пейчева, както и Петър Кънев от БСП.

В 19.30 ч. от Народно читалище „Светлина 1934” ще тръгне шествие, съпроводено от участниците във възстановката и ученици от местното ОУ „Христо Ботев”. Шествието ще продължи до паметника на Цар Симеон І, разположен в парка на Ахелой.

В 20.00 часа именно там ще започне официалната церемония с тържествено приемане строя на почетния караул от състава на военноморските сили от президента на Република България.

В памет на загиналите войни ще бъде отслужена панихида от Н.В.Пр. Сливенския митрополит Иоаникий, а доц. д-р Николай Кънев е подготвил любопитни факти около прочутата битка. Държавният глава Румен Радев ще произнесе слово, след което ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на цар Симеон I.

Вечерта ще завърши с тържествена заря и концерт на Веселин Маринов.