Днес у нас ще е топло, с максимални температури между 30 и 38 градуса. Най-високите стойности се очакват в югозападните райони.

Добрата новина за почиващите е, че над морето и планините времето ще е слънчево. По крайбрежието температурите на въздуха ще са между 29 и 32 градуса, а тези на морската вода - 26-27 градуса.

Топлото време и наличието на умерен североизточен вятър е причината в 10 области да е в сила червен код за опасност от пожари. Това са Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Благоевград, Бургас, Ямбол, Хасково, Сливен и Стара Загора. Метеоролозите предупреждават, че в тези райони е възможно да възникнат бързо разпространяващи се, силни и трудни за овладяване пожари.

От идната нощ обаче през страната ще премине студен атмосферен фронт. Очакват се валежи и гръмотевични бури, най-вече в западната половина. Ще започне и рязко захлаждане, като средните температури ще спаднат с около 8 градуса.

Вероятно валежите ще продължат през понеделник и вторник, след което слънцето ще се завърне и предстои постепенно затопляне, което трябва да продължи до края на седмицата.