Чуждестранни гидове изяждат хляба на българските екскурзоводи по Черноморието. За това сигнализираха законно упражняващи професията в Слънчев бряг българи в сигнал до БургасИнфо, които са притеснени, че тази практика подкопава авторитета на професията им, както и нивото на заплащане. Проблемът, според тях е, че според закона чужденци и нелицензирани екскурзоводи нямат право да извършват дейността в България, но никой не ги следи и санкционира.

"По Черноморието, а и не само, екскурзоводска дейност се практикува от нелицензирани и необразовани лица, като в това число влизат както българи, така и чужденци. За да станеш екскурзовод са неоходими знания, образование, опит и език. Това не е работа за ученици през ваканцията, а професия, както всички останали, в която колегите са вложили години труд и инвестиции в себе си. В България има три съюза, които защитават правата на екскурзоводите. Контролиращ орган е "Комисията за защита на потребителите" със съдействието на Общинска полиция. До този момент не съм видяла да се проверяват т. нар. "колеги", освен че работят без лиценз, без бадж, а за компетентността да не говорим. Те също така подбиват цените на легалните екскурзоводи. Такива може да срещнете на Летище Бургас, правейки трансфери към комплексите, както и по мероприятия - най-често при нанорамни обиколки в Стария град на Несебър. Много чужденци с редки езици като иврит, полски, скандинавските езици се подвизават в комплекса с оправданието, че ако ги проверят ще кажат, че се разхождат с приятели, а всъщност това е групата от туристите с тях. В закона има отбелязани глоби, но реално няма ефективно наказан. За пример в Италия, Гърция и други дестинации глобите са сериозни и местните гилдии не толерират подобни измами. В Истанбул дори може да попаднеш в затвора за неспазване на закона и упражняване на нелегална ескурзоводска дейност", разказаха местни гидове пред БургасИнфо, които искат тази порочна практика да се прекрати.

Чуждестранните ескурзоводи се наемат от фирмите. Туристите организирано идват тук с туроператор и изпратения оттам човек, нает от фирмата да извършва дейността. В голяма степен туроператорите дори не са наясно с изискванията по закона, добавят още българите, като уточняват, че в НАРЕДБА № 1 от 5 януари 2016 г. за образованието, практическата подготовка и професионалната квалификация, необходими за придобиване на правоспособност за упражняване на професията „Eкскурзовод“ са упоменати изискванията към образованието, практическата подготовка и професионалната квалификация за придобиване на правоспособност за упражняване на професията "екскурзовод". А в Закона за туризма ЧЛ 219, ЧЛ. 220 и ЧЛ.221/НАКАЗАНИЯ са описани санкциите и наказанията на лицата, упражняващи професията "екскурзовод" без да са вписани в Националния туристически регистър, като глобата може да стигне до 5000 лева.

Този гид дори е облякъл тематична за региона и културата тениска