Цели родове от Странджа изпълниха историческата местност Петрова нива снощи навръх 114-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Стотици знамена, издигнати от възрастни и деца, изпълниха поляните, където преди повече от век събора на седмия Тракийски революционен окръг дава начало на въстанието и запалва искрата на свободата. Снощи в местността отново имаше хиляди тракийци, дошли, за да почетат героичния подвиг на своите предшественици. Честването премина под патронажа на президента Румен Радев, а сред официалните гости бяха областният управител Вълчо Чолаков, народни представители и общественици.

„Събитията преди 114 години, произлезли през горещите августовски дни, са не само израз на едно национално достойнство, но и на нещо повече. Това са дни, които въпреки погрома на въстанието, историческата хроника записа и то завинаги, с оценка за едно свято дело за саможертва пред олтара на отечеството. Илинденско-Преображенската епопея от 1903г. е един от най-високите върхове в национално-освободителното ни движение за свобода и обединение на отечеството, достойно продължила революционната идеология на Левски, Ботев, Каравелов, Гоце Делчев за една чиста и свята република”, каза пред хилядите българи кметът на Малко Търново Илиян Янчев. Той произнесе и традиционната клетва, която военните формирования, строени на Петрова нива, повтаряха след него.

„Нека подвигът на воеводата Георги Кондолов, както и подвигът на стотиците други герои-преображенци да не престава да бъде наше заветно чуство на гордост, че сме българи, заслужили свободата на отечеството си. За пореден път припомням думите на Петко Росен, че това е най-българският край, край в който никой не сложи фес на главата си и никой не игра дервишко хоро”, добави емоционално Янчев. Той благодари на всички, които преди две години помогнаха за събиране на пари за възстановяване на паметника, по който имаше пукнатини.

„Добрите дела не се забравят. Благодарение на общата воля и с Божията помощ бяха събрани необходимите средства, обезпечили инженерно-проектантската и строителната дейност, за да може и днес, застанали пред паметника, да отдадем нужната почит”, заяви кметът на Малко Търново.

Председателят на Съюза на дружеството на тракийците в България Красимир Премянов даде думата на президента Румен Радев.

„За мен е чест да бъда с вас в сърцето на Странджа планина в този свят за всеки българин ден. Стекли сме се тук от всички краища на Родината, за да почетем паметта на героите. Да прочетем отново една от най-паметните страници от нашата история. Да си спомним за славните дни на неравна борба, за правото ни да живеем като един народ в нашето общо, свободно и независимо Отечество.

Тук, на историческата Петрова нива, по-силно откъдето и да е, се усеща саможертвеният дух на гордите Преображенци. На онези юнаци, за които България означаваше само едно – Родина, и които дръзнаха без външна помощ да изправят глава в отчаяна, но достойна битка. Тук, от това тракийско Оборище, шепа “български спартанци” поеха пътя към своята гибел и към безсмъртието. Пред тях свеждаме глави с благодарност за техния подвиг”, каза президентът Радев.

След това официалните лица сведоха глава за минута мълчание и поднесоха цветя пред паметника. Красива десетминутна заря бе кулнимацията на вечерта.