Пробвали ли сте това лято да си поръчате такси в Бургас, една от услугите, които всеки уважаващ себе си град трябва да предлага, за да стигнеш до дадена точка по-бързо, по-лесно, по-луксозно от градския транспорт, за което си плащаш и няколко пъти по-скъпо. Ако опитате в Бургас – ще ви е по-бързо и по-евтино да хванете влака за София, да слезете в Долно Езерово и от там с автобуса да се върнете към центъра. Този вариант със сигурност ще ви струва по-малко нерви, ако искате с такси да отидете от ж.к. „Славейков“ до центъра. Поне ще сте предварително подготвени, че ви очаква екскурзия.

Драмата с такситата е жестока, шофьорите на същите тези автомобили пищяха и искаха обществена подкрепа как нямат работа, как нямат стоянки, как трябва да си вдигнат тарифите, понеже иначе не издържали. Това беше преди Нова година, но навръх празника, когато можеха да печелят най-много, зарязаха работата си – отидоха да празнуват, а хиляди бургазлии останаха да газят снега, оплакват се редовни клиенти. Дали е студ или жега – е все тази за бургаските таксита. Опитайте при 35 градуса да си повикате такси. Настава още по-голяма жега. „Нямам коли, просто нямам, никой не ми отговаря“, крещеше неистово диспечерка на една от компаниите, очевидно изтървала от контрол шофьорите.

Таксиметровата компания „Индикар“ поне искрено си казва – въведохме допълнителна такса, тя се плаща върху тази сума, която ви показва апаратът. Но въпреки нея, понякога просто не идват. Просто ги няма. „Зарязах приятелите си, за да отида на най-видното място, когато ми върнаха обаждане, че таксито ми идва. Чаках 15 минути – нямаше ги. Побеснях, това услуга ли е? Опитах да се свържа обратно с фирмата – никой не ми вдигна.“, писа ни читател на Бургас ИНФО.

„Бургас такси“ пък вдигат веднъж на два дни, понякога на три, понякога и по-рядко, жалват се клиенти. „Еко такси“ въобще да не ги занимават някакви си хора по телефона, защото те са по моловете и летището и курс от „Меден рудник“ до центъра или пък от „Изгрев“ до центъра е само жалка поръчка за тях. Като на "тука има-тука нема" е положението и с „Кепитъл“, които пък едва кретат, така е и с „Орион“, „Елеганс“ и т.н. Да не говорим, че след куп перипетии идването на такси носи със себе си често друга „екстра“ - сауна с ароматизиран шофьор в нея. „Ох, добре че бяхте вие за по-дълъг курс, за да проработи климатикът“, каза един от шофьорите на фирма И. и в крайната точка пусна най-после охлаждането, за да може самият той да бъде на горе-долу свежа атмосфера, докато чака следващия изнемощял клиент.

Какво се случва? Дълго време в общестевното пространство циркулираха какви ли не идеи за отвратителното положение с такситата. Едните били сърдити, другите искали това и онова, третите се борели срещу друга фирма, четвъртите не можели да работят без пари. Не.

Проблемът се оказа друг. Проверка на БургасИНФО сред шофьорите, а не чрез показните им изяви, показа, че причината за драматичната ситуация е лесно обяснима. Обясни я шофьор на една от известните компании и тя изглежда абсолютно логична и няма нищо общо с патентния данък, жегите, студа, дъжда, вятъра, наводенията, празниците. Просто повечето шофьори работят като ЕТ към дадена фирма, но ползват от нея само името и заявките. Когато обаче те се отзоват на дадена чрез фирмата заявка, каквато е тази, която вие поръчвате по телефона, водачът трябва да плаща част от нея към фирмата. Ако си хване случаен клиент от улицата – няма това задължение. Поради тази причина мнозинството от тях изобщо се изключвали от системата и си чакат случайно махане от улицата. Вече знаят, че кризата е явна и очевидно се възползват успешно. Затова не си викайте такси по телефона, а излезте навън – все ще намерете такси, циркулиращо в търсене на клиенти, но пък не знаете дали от „Изгрев“ до центъра няма да ви излезе 7-8 лева. Няма и на кого да се оплачете.