Във всеки един курорт има шампиони по рецидивизъм. В резултат на проверките имаме спад на нарушенията по всички направления - кражби, констатирана проституция, спад на актовете за нарушаване на трудовото законодателство. В резултат на дисциплиниращия ефект нямаме нито един случай на стомашно-чрвени инфекции, няма обезглавяване с джетове, няма алкохол в туби. Това заяви днес в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов, който участва в Координационен съвет по туризъм, проведен в Областна управа.

Има 132 заповеди за запечтване на обекти, 89 от тя са за заведения. Има заведения, които в сравнение с миналата година са качили оборота 1000 процента. Сред тях има интересни обекти: Какао бийч – 85%, Бедрум – 87%, паркинга – 74%. Това са живи пари, добави Симеонов.

Според него резултати има и те са сериозни. Вчера на горещия телефон на вицепремиера и на телефон 112 нямало нито един сигнал за нарушаване на тишината.

„Работа на вицепремиера ли е да тръгва да затваря заведения? Не, но трябва да се покаже как трябва да се действа при задкулисни схеми и да се установи модел на работа. Това го правя и във Варна, но там не се е чуло. Все някой трябва да покаже модела. Нивото на шум в „Бедрум“ беше 114 децибела. Като спреш озвучаването на едно оборотно заведение, това си е финансова загуба. Беше иззета апаратурата. Вторият път, в 4 часа сутрнита, не беше иззета, защото прецених, че няма смисъл да се влиза в сблъсък с хора, употребили алкохол. От „Оксижен“ са иззети 3 комплекта уредби, тави вечер ще бъде иззета и 4-та“, каза още Симеонов. По повод реакцията на Елена Иванова от Съюза на собствениците, той отказа коментар.

„Смятате ли, че трябва да коментирам Елена Иванова и диджей Станчо? Коя е Елена Иванова, не е консултирала своето мнение с организацията си. Тя е пряко зависима от концесионера на плажа в Слънчев бряг. След като тя проявява интерес и ние ще проявим интерес към нея. Ние сме заринати с благодарности, затова че спряхме шумовата вахканалия“, каза Симеонов.

В Созопол имало увеличение на сигналите за шумов терор. „Има едно заведение, прокровителствано от кмета. Но за всяко действие има противодействие, ще има ноу-хау“, добави още вицепремиерът.

По повод бурната реакция на посетителите в „Бедрум“ по време на проверката, той каза: „Какво очаквате да викат, когато на някого са засегнати интересите? Как да коментираме виковете „селяни“? Ние сме бургазлии. Те викат на вицепремиера селяни, но викат и на полицията, и на вас. Това е разграничение между столицата и провинцията. Аз и на „Бузлуджа“ да бях и там щяха да викат „Оставка“. Имаше един много интересен призив „Българи – юнаци“, предполагам беше насочен към мен. Вижте хората, които викат и ще си отговорите на въпросите“.

Вицепремиерът заяви, че все пак е останал доволен от проверката.

"Очаквах въпроси за диджей Славо ли беше, Станчо ли беше, Лили Иванова ли беше", каза иронично той.

Симеонов посочи, че акциите, които предприема не са битка, а война, която може да има променлив успех. „Законът е над всички, даже и над диджей Станчо, аз не гоня слава“, каза още той.