Звезда от македонската опера ще пее в „Тоска“ на бургаска сцена

img

Марян Йованоски ще излезе на сцената на Летния театър утре вечер в „Тоска“ на Държавна опера – Бургас. Именитият баритон е звезда на оперната сцена в Македония и по света – Словения, Хърватия, Германия, Дейтона Бийч и Ню Йорк. Работил е във Виенската опера. Йованоски ще се превъплъти в ролята на злодея Скарпия, който става причина за трагичната съдба на главната героиня Флория Тоска, на нейния любим Марио Каварадоси и на бившия консул на някогашната свободна Римска република Чезаре Анджелоти. „В операта винаги злодеят се изпълнява от баритон“, казва Йованоски за ролята си, която е изпълнявал на различни световни сцени. За участието си в бургаската „Тоска“ пристига от Астана, Казахстан, където е изпял партията на Скарпия за четиридесети път. Постановката в Астана, състояла се в голямата зала „Астана Опера“, е дело на световноизвестния режисьор Франко Дзефирели. От май 2007-ма Марян Йованоски е солист на Държавна опера Бургас.

Главната роля – тази на Флория Тоска, пък е поверена на звездата на Варненската опера Линка Стоянова. Репертоарът на сопраното е изключително богат и сложен – освен ролята на Тоска тя изпълнява партиите на Мими от „Бохеми“, Чо-Чо-Сан от „Мадам Бътерфлай“, Елизабет от „Дон Карлос“, Аида, Леонора от „Трубадур“, Дездемона от „Отело“, Микаела от „Кармен“ и много други. Позната е на оперните сцени в Германия, Австрия, Италия, Фанция, Швейцария, САЩ и други.

Образът на любимия на Тоска, художникът Марио Каварадоси, ще изпълни още една световноизвестна звезда – тенорът Ивайло Михайлов. Богатото му образование включва стипендия от Министерството на културата на България за обучение в Академия „Борис Христов“ в Рим, където учи под ръководството на Джузепе Тадеи, както и обучение при Луиджи Алва и Уилям Матеуци в Академията за оперно бароково изкуство в Озимо, Италия. Ивайло Михайлов е известен и като оперен режисьор, като дебютът му като такъв е моцартовата творба „Бастиен и Бастиена“. Сред оперните му триумфи са Дон Хозе в „Coliseo do Porto през 2014, главната роля на Вакула в приказната опера „Черевички“ на Чайковски, излъчена по телевизия RAI 5, както и наставничеството и съдийството му в първото издание на „Pop star to opera star“ – Виетнам и вокален педагог в „X-factor“. Ученик е на големия български тенор Калуди Калудов.

Операта „Тоска“ на Джакомо Пучини е написана по пиесата „Ла Тоска“ от Викториан Сарду. Действието започва в църквата „Свети Андрей“ в Рим, където се укрива избягал затворник – бившият консул на някогашната свободна Римска република Чезаре Анджелоти, в която твори художникът Марио Каварадоси. Двамата стари приятели се срещат там, но разговорът им е прекъснат от любимата на Каварадоси Тоска. Обзета от ревност, тя съзира прилика между изрисуваната от Каварадоси Мария Магдалена и маркиза Атаванти. Той успява да я утеши и отпрати, след което уточнява с Анджелоти план за бягство. Шефът на полицията и диктатор на Рим барон Скарпия, който е по следите на Анджелоти, разбира, че бившият римски консул се крие в църквата, и открива в нея Каварадоси. Евентуалният контакт между двамата е добра причина художникът да бъде арестуван и да бъде отстранен от пътя на Скарпия към Флория Тоска. За да я настрои срещу любимия, той умишлено посочва приликата между Мария Магдалена и маркиза Атаванти. Ревността й подсказва на Скарпия къде е Каварадоси. Той е заловен и измъчван, а Скарпия предлага сделка на Тоска – любовта й срещу живота на Каварадоси. Междувременно Анджелоти, заради когото е арестуван художникът, се е самоубил при залавянето му. Тоска се съгласява с условията на Скарпия, който издава заповед Каварадоси да бъде убит с халосни патрони. Всъщност той излъгва Тоска – срещу любимия й ще се стреля с истински куршуми. Опитвайки се да я прелъсти, тя го пронизва с нож. Каварадоси е разстрелян, а любимата му, откривайки смъртта му и коварството на Скарпия, се хвърля във водите на река Тибър.

4 коментара

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

4 Коментара

 •  
  лдксйф
  2017-08-02 10:41:46

  СГДФГ, остави операта и отовори правописния речник. Пише се авторЪТ, финалЪТ. Като ти гледам правописа, сигурно само Титаник си гледал.

 •  
  хсдйхд
  2017-08-01 22:55:19

  Много хора са я гледали, надявам се. Ама е отегчително и скучно.

 •  
  сгдфг
  2017-08-01 16:53:59

  Понеже никой никога не е гледал Тоска до сега... Даже вчера я написаха, автора още не знае какъв ще е финала...

 •  
  KJkj
  2017-08-01 16:31:47

  Да, убихте магията, като разказахте целия сюжет от до.

Най-новото

Актуални теми

19-годишната Ивета беше жестоко убита от своя приятел в Айтос

Трагедия край Атия: Шофьор с "Шевролет" уби 16-годишен ученик

Жена почина след побой в Созопол, задържан е брат й