Известният съдов хирург д-р Димитър Големанов приема пациенти за диагностика и безкръвно лечение с лазер на разширени вени в новооткритата „Клиника д-р Хубанов“ в Бургас. Д-р Големанов е специализирал е в областта на флебологията - диагностика и лечение на заболяванията на вените. Има сертификат за лазерно лечение на разширени вени. Прилага иновативни минимално инвазивни техники в лечението на това заболяване.

Разширените вени или хроничната венозна болест е прогресиращо заболяване, което започва с болка, оток и тежест в краката, особено в края на деня. В напреднал етап се характеризира с тяхното разширяване и изпъкване над нивото на кожата, мускулните крампи и кожните промени предимно в областта на глезените, обяснява д-р Големанов. Най-често засегнати са работещите с обездвижване на работното място, като симптоми се наблюдават все по-често и при млади пациенти. Значими фактори за заболяването са още фамилната обремененост и наднормено тегло.

Грешка е, че пациентите търсят решение на проблема в напреднал стадий на болестта, когато качеството на живот вече е влошено. „Клиника д-р Хубанов“ разполага с прецизна апаратура за доплерова диагностика на венозната система, чрез която се установява в коя част на венозната система има увредени венозни клапи, които са причина за появата на разширени вени. Доплеровото изследване е абсолютно безвредно и безболезнено.

Лечението се осъществява по съвременни "безкръвни" методи, които включват лазерна аблация и склеротерапия на увредените вени. Процедурата е краткотрайна – 15-20минути. Тя е лека и безболезнена за пациента, като се използва само местна упойка. Лечението е бързо и ефективно, без престой в лечебното заведение. Още на следващия ден пациентът може да се върне към ежедневните си дейности, пояснява още д-р Големанов.

Разширените вени са едно от най-разпространените заболявания в индустриално развитите страни в Европа и Северна Америка, което ги нарежда до социално значими заболявания като артериалната хипертония и диабета. Според статистиката в България около 40% от жените и около 20% от мъжете имат някаква форма на хронична венозна болест.