Жълт код заради очаквани поройни дъждове е обявен в областите Търговище, Велико Търново, Габрово и Стара Загора, сочи справка на сайта на НИМХ към БАН. Мярката беше публикувана този следобед.

До полунощ ще има краткотрайни, но интензивни валежи с количества между 15 и 25 л/кв.м, предупреждават синоптиците.

Заради прогнозите за обилни валежи и гръмотевици в четвъртък - 27 юли, оранжев код е обявен за осем области в Централна България. Предупреждението е в сила за областите Русе, Търговище, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян.

През нощта срещу четвъртък и в четвъртък в тези райони ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевици. В тези райони ще има условия и за градушки. А очакваните сумарни количества дъжд са между 35 и 50 л/кв.м, в планинските райони от областта - и повече.

За областите Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Разград, Сливен, Ямбол и Бургас е обявен жълт код. Очакваните количества дъжд за тези области са между 15 и 30 л/кв.м, а в отделни райони - и повече.

През деня максималните температури ще са между 22 и 27 градуса. През нощта срещу петък валежите, главно в Източна България, ще продължат.