Мъртва риба в язовир „Парка“ в Айтос стресна местни жители, които обичат да посещават района.

„Рибата на нашия язовир умира постоянно. Освен, че е болна от червенка и има паразити, също така страда от липса на кислород. Целият язовир е пълен с умрели сулки, от които има риби, които са по 5-6 кг. и са живели години в нашия язовир. Язовирът е пълен с умряла риба. Непрекъснато водата се използва за поливане на градини, което не е нормално на този етап. Пълнят се трактори с цистерни и постоянно работят помпи за вода, при което водата на язовира пада с по една педя всеки ден.“, написа в социалните мрежи Атанас Славов. Пред БургасИНФО той заяви, че често посещава мястото и явлението с мъртвата риба се наблюдава от около 2 седмици. „Телата на рибите се виждат ясно на около 20 сантиметра от брега, вчера имаше поне 5-6 в съвсем малък радиус“, каза младият мъж.

От Община Айтос реагираха на сигнала.

„Във връзка със сигнали на граждани и констатациите на общински служители, че в язовир "Парка" има умряла риба, Община Айтос, съвместно със Сдружение "Ловно-рибарско дружество "Сокол" - Айтос, предприема мерки за опазване на рибните ресурси във водоема.

Проведени са консултации със специалисти, планирано е, до края на седмицата /до 28.07./ да бъде извършена дизенфикция на язовир "Парка", съобщиха от общиинската администрация.

Още днес с лодки ще бъде разпръснат препарат, който да дезинфекцира водата.