Адвокат Веселина Василева поиска домашен арест за Димитър Харалампиев, известен с прякора Рочата, и мярка за неотклонение подписка за Георги Джендов и Георги Недялков, след мелето в бар „Бикини“ в Созопол. Адвокат Събин Дучев, който защитава другите двама задържани за боя – Пламен Русев и Красимир Апостолов, пък заяви, че Апостолов е бил по случайност във фоайето на дискотеката.

В момента Бургаският районен съд гледа мерките за неотклонение на петимата задържани Димитър Харалампиев, Георги Джендов, Пламен Русев, Красимир Апостолов и Георги Недялков.

Прокуратурата иска задържане под стража, тъй като е налице обосновано предположение, че са извършили престъпления, наказуеми с лишаване от свобода и събраните доказателства сочат, че е налице опасност да се укрият или да извършат други престъпления. Безспорно е установено, че петимата са действали съгласувано.

Доказателствата сочат, че петимата не са били провокирани от хората в заведението. Освен към управителя, те били агресивни и към посетителите. Според свидетел, те масово са бутали хората. Пред заведение агресията им ескалирала. Те били въоръжени с електрошок, нож, огнестрелно оръжие, мачете. Апостолов и Недялков до момента не са осъждани, а Джендов е реабилитиран. „Друга мярка, освен задържане под стража, няма да е справедлива и морална“, каза прокурор Божкова. Предстоят още разпити на свидетели и не е чудно, ако някои от вече разпитаните, се откажат от показанията си под тяхно въздействие. „Считам, че задържането под стража е единственият законосъобразен способ, който да гарантира правилното протичане на производството и да защити обществото.“, смята прокуратурата.

Според адвокат Василева, която защитава трима от обвиняемите, искането на прокуратурата не било основателно и мотивирано, както и не било подкрепено с доказателства. Не можело да се направи извод, че Димитър Харалампиев, Георги Джендов и Георги Недялков са имали умисъл да посетят точно това заведение и да извършат действията, в които са обвинени. Тя твърди, че е нямало предварителен сговор. Нямало доказателства, че Георги Недялков е бил на това място, а камо ли да извършва нещо. Разпознаването от свидетели било направено по снимки.

В съдебната зала днес стана ясно, че петимата имат официално съвсем различни занимания от тези, с които са известни в публичното пространство. Димитър Харалампиев-Рочата бил проектант, Георги Джендов и Пламен Русев -имали фирми, Красимир Апостолов бил корабен инженер, а Георги Недялков бил администратор във фирма за климатици, имал и пчели.