Общинските съветници от СЕК и НФСБ искат проверка от компетентните институции, които да установят вредни за хората ли са окислителните езера в ж.к. „Меден рудник“. Те се намирали в котловината между Мандренското езеро и морето. Общинските съветници дадоха пресконференция по сигнал, получен от Димитър Николов, който е бивш общински съветник и бивш директор на „Нефтохим“. Според него проблемът е още от времето на социализма, като още тогава отпадните води на рафинерията се събирали в окислителните езера. Заради децата на Бургас са с тежки респираторни заболявания, твърди Николов. Според негослед 2005 година преработката на нефтени утайки от „ЛУКойл“ в окислителните езера е поверена на варненската фирма „Карина“. „Това е язва с много тежки последици. Затова съм се обърнал към общинските съветници от НФСБ и СЕК“, каза Николов.

„Силно сме притеснени от сигнала, който получихме, да можемда сезираме грлавния прокурор, вицепремиера Валери Симеонов и министъра на околната среда Нено Димов. Сигналът зе а замърсяване, което искаме компетентните органи да проверят. Да може да установим дали е вярно.“, каза лидерът на СЕК Георги Манев.

Общинските съветници подчертаха, че в тяхната група не са реално специалисти на тема екология, но редовно получават оплаквания от граждани, а в случая е постъпил сигнал, който бил добре обезпечен с документи.

„Карина“, която оперира с продуктите, била управлявана от български собственик, женен за дъщерята на руски генерал. Георги Манев изрази съмнение, че се защитават руски интереси, а хората се тровят.

„Този проблем го имаме пред очите си и не може да го видим“, каза той.