Засиленият контрол на данъчните служители по южното Черноморие осветли опити за умишлено избягване на регистрация по Закона за ДДС чрез прехвърляне на търговски обекти на фирми, които не притежават активи като по този начин се цели ощетяване на републиканския бюджет със суми в особено големи размери. Това съобщиха от пресслужбата на НАП в Бургас.

От приходното ведомство в морския град уточниха, че данъчните закони дават право на НАП да разглежда тези фирмени "маневри" като опити за умишлено избягване на задължителна регистрация по Закона за ДДС като при всеки подобен случай, на облагане ще подлежи сумарният оборот на всички фирми, експлоатирали даден търговски обект.

От НАП Бургас съобщиха още, че всички собственици и управители на запечатани, поради неиздаване на касови бележки, търговски обекти, ще бъдат проверявани за произход на доходите. Нерегламентираните парични потоци винаги имат крайна спирка, но трябва да е ясно, че НАП все по-бързо и ефективно открива тези места, коментира контролните действия директорът на дирекция "Контрол" в териториалната структура на приходното ведомство Пенка Жекова.

През първата половина на месец юли по южното Черноморие са извършени 810 оперативни проверки, които са установили 121 нарушения. Патрулните двойки на териториалната структура са посетили други 1380 обекта, от които са направени контролни покупки.

На непрекъснато наблюдение чрез дистанционната връзка с НАП са поставени и повече от 200 обекта по южното Черноморие като високооборотните дискотеки, барове и заведения в най-големия черноморски курорт Слънчев бряг са и под открито наблюдение. Проверяващите екипи са се натъкнали на, макар и отделни, но фрапиращи данъчни нарушения, като например обекти, извършващи дейност без касов апарат.

От НАП-Бургас напомнят, че при неиздаване на касова бележка търговският обект подлежи на запечатване за срок до 30 дни. От началото на юли тази мярка е била наложена на 31 търговски обекта, сред които масажни студия, магазини, заведения за хранене и плажни атракциони. /dariknews.bg