До няколко дни предстои да бъде пуснато новото платно за десен завой при влизане в Бургас от София, на кръгово край „Метро“, съобщи кметът Димитър Николов по време на огледа на приключващия ремонт на новата четирилентова ул. „Крайезерна“ в Бургас. Така трафикът ще се отвежда на пътен възел „Запад“, който беше открит миналата година.

„Сега се намираме се на ул. „Крайзерена“, която вече е четирилентова. 50% е изградена върху блато и се наложи по-специични строителнни дейности, за да предотвратим избликването на вода. Последният етап е включването на автомобилния поток в надлез „Владимир Павлов“ – от двулентов път се влиза в еднолентов, затова трябва да се направи цялостна реконструкция на пътния възел, за да може да поеме трафика в посока София и обртано – към Созопол. Стартирали сме процедура, надяваме се АПИ и Министерството на околната среда да я допуснат, защото там е защитена територия - връзката между Вая и морето, за изграждане на още една лента на този мост. Надавяме се да ни разрешат. С реконструкцията на пътен възел „Владимир Павлов“ ще прикючи последния етпа от Южния обход“, добави кметът.

Димитър Николов заяви, че веднага след това Община Бургас насочва усилията си към Северния обход на града. Той ще отклонява трафика от недовършения железопътен надлез след бензиностанция „Ром петрол“ към „Ситроен“ и Сарафово.

„Там в момента се обжалба ПУП, имаме изработен готов технически проект, АПИ го е съгласувала. Успяхме да изградим двата локала, за да може всички прилежащи частни територии да се използват по предназначение. Това ще даде глътка въздух за всички индустирални, търговски, скалдови бази, предприятия и други – да се изградят с обслужване локала и възможност да се качат на магистрала „Тракия“ и на новата връзка към Слънчев бряг“, каза още Николов.

Шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Дончо Атанасов заяви, че пилотно на магистрала „Тракия“, в участъка от Карнобат до Бургас, която придоби популярност като „лятна магистрала“, ще бъдат засадени кипариси. Дърветата ще са високи четири метра, плътно едно до друго, в разстояние на около 400 метра. Целта е да бъдат прени снегонавяванията, които блокират движението през зимата.