Концерт-спектакълът "Фолклорна импресия" събра два от най-титулованите фолклорни ансамбли в България - ПФА "Странджа" и ФА "Тракия" - Пловдив на сцената на Летния театър тази вечер.

Грандиозния концерт представиха изключително богата, жанрово разнообразна и многостилова програма, в която са включени произведения както на доайените на българското фолклорно изкуство, така и на млади и съвременни автори.

Емблематични танци като "Добруджанска танцова импресия", "Празничен тракийски танц" с хореография на проф. Кирил Дженев и музика на Тодор Пращаков, акапелните и ансамблови песни "Отдолу идат" и "Празнична сюита" по обработка на доц. Стефан Мутафчиев, оркестровата пиеса "Младежка сюита" на дългогодишния диригент на ансамбъл "Тракия" Цветан Цветков са произведения, представители на по-старата вълна от творци в областта на професионалното фолклорно изкуство. Част от тях бяха изпълнени съвместно от танцовите и хоровите състави и оркестрите на двата ансамбъла.

Младото поколение автори - хореографи и композитори, ще представи широка палитра от нови танцови произведения като: "Паликош", "На филек", "Каруцари" и "На сгляда по Димитровден" с хореография на Марио Егов и по музика на Стоян Пауров, всички те обвързани с обредния календар на Странджанския регион, танцовата постановка "Първа среща" с хореография на проф. д-р Даниела Дженева и музика проф. д-р Любен Досев, "Македонски мерак" с хореографията на проф. д-р Антон Андонов и музика на Петьо Кръстев, "Веселие в шоплука" с хореография на Емануил Синджирлиев и музика на Димитър Христов, оркестровата пиеса "Другоселският панаир" на ПФА "Странджа" по музика на младия композитор Стоян Пауров, фрагмент от която ще се изпълни от оркестрите на двата ансамбъла.

Част от програмата са соловите песни от Странджа, Родопите, Тракия и Пирин с музикални обработки на Любен Касабов, Петьо Кръстев и Борислав Сгуровски.