На протест не излизат само полицаите, излизат и пожарникарите, спасителите, лицата, работещи на трудови правоотношения, които никак не са малко в МВР. Излизат и държавните служители - институтите и Академията на МВР. Това заяви зам.- председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Илия Кузманов на пресконференция във връзка с кризата в системата и бъдещите действия на синдиката, цитиран от „Фокус“.

Всички браншове в МВР искаме увеличение на заплатите, каза той.

„Задавали са ни въпроса напук ли го правите - не, не е напук. Между нас върви синдрома „жертва се оплаква на жертва“, коментира Илия Кузманов.

Според него служителите на МВР в този момент са жертви са системата. „Когато една жертва на системата дойде при нас, тя търси помощ от жертвата“, обясни той.

Кузманов посочи, че с последните две изменения в Закона за МВР, които съставляват 250 страници промени, МВР блокира.

„Нещо да се промени за гражданите - не. Нещо да се промени за служителите - не. Е, на това се казва МВР приключи“, подчерта той.

Националният протест на полицаите ще се проведе на 5 юли. Това реши синдикалната федерация на МВР.
"Ако преговорите с ръководството на МВР, а може би и с ръководството на държавата, не протекат по начин, по който ни удовлетворява, няма да ограничим протеста си само с митинга на 5 юли“, обяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов. Той съобщи, че от януари догодина, когато България поема председателството на ЕС протестите ще станат ежедневни.
Полицаите настояват за увеличение на възнагражденията и нови униформи, каквито не са имали от години.