Николай Сурчев е първият, който финишира на моста днес, след като измина 370 километра във веломаратона от София до Бургас, организиран от сдружение "Велоразходка" и Българската федерация по туризъм, със съдействието на Община Бургас. Стартът бе даден рано тази сутринт в 6:00 часа от София. 17 от 20-те предварително регистрирани участници се включиха в надпреварата.

„Изминах разстоянието за по-малко от 12 часа. Не очаквах да е толкова горещ ден, можеше и да спечеля още 30 минути, ако времето беше по-благоприятно. Доста време ми отне и докато се ориентирам в Бургас, хората ме упътваха погрешно. Като дистанция съм изминавал много повече километри, но от София до Бургас по този маршрут карам за първи път с колело“, каза пред репортер на БургасИнфо 44-годишният Николай, който на финала изглеждаше свеж, като след разходка в парка.

„Много добре си партнирахме с Ники. И друг път съм изминавал разстоянието от София до Бургас, но не по този маршрут. Ние всеки ден се подготвяме, но нищо по специално не сме правили за този маратон“ каза Марин, който финишира втори, веднага след Николай, но само като време. В категорията си той също е първи.

Двамата колоездачи казаха, че са се хранили предимно с въглехидрати по пътя, банани, гелове и сладки неща, които дават бърза енергия. Момчетата бяха въодушевени от пристигането си в Бургас, направиха дори кратка фотосесия със забележителностите край мостика - Пандира и рамката за снимки с надпис "Аз обичам Бургас", както и на самия мост.

„Да тръгнеш от София по светло и да финишираш в Бургас по светло, това може да се постигне само с много труд. Ники и Марин са истински машини, свалям им шапка! За сравнение мога да посоча, че в момента последният състезател е на почти 200 км след тях. Всъщност и това е една от основните трудности, които имаме при организацията на състезание на такава голяма дистанция, защото стават големи разкъсвания в групата. Има участници от София, Пиродоп, от Подбалкана, тях пък ги чакаха роднини по пътя да ги поздравят, но са далеч още по трасето. Наричаме това състезание “От София до Бургас от раз“, надяваме се догодина да се включат повече хора“, каза Христин Ангелов, председател на сдружение „Велоразходка“.

Събитието има за цел да популяризира шосейния велотуризъм, като демонстрира преодоляването на една наистина трудна дистанция. До сега не е имало такова събитие със състезателен характер по маршрута.