Светлана Димитрова - майката на убийцата Атанаска, осъдена на доживотен затвор за зловещата смърт на 8-годишната Александра от Поморие, не изпитва грам разкаяние днес. На 10 април се навършиха три години от жестокото убийство, което разтърси цялата страна и няма да бъде забравено не само от близките на детето, от хората в Поморие, а и от хиляди хора, които останаха буквално смразени от начина, по който беше извършено.

Репортер на БургасИНФО се срещна днес със Светлана Димитрова, за да стане ясно дали семейството на Атанаска и самата тя са се смирили след психотрилъра, който разиграха по време на делото за убийството. Светлана и сестрата на Атанаска – Северина, днес живеят в село Каменар, община Поморие. Светлана не само, че настръхва на въпроси за вината на дъщеря си, но е категорична, че Атанаска иска да възобнови делото. Спирала ги само липсата на пари и фактът, че не могат да намерят адвокат, който да застане зад техните тези, които по време на процеса, който продължаваше допреди година, буквално втрещиха съда, близките на Алекс и журналистите, присъствали в залата.

„Има нещо такова, че Атанаска иска да се възобнови делото. Не можем да си го позволим. Тя е добре, не работи в затвора. Обещали й работа през май, но не знам какво се предлага. Аз смятам, че е поела чужда вина. Това трябва да ви стане ясно. Точно и ясно! Опитаха се да ни натопят, но ние им скочихме яко. Къде е този, на когото изкарахме снимката в съда, нали щеше да ни съди?“, каза гневно Светла. Тя каза, че трета година спи спокойно, но не можела да си намери работа. „Много съжалявам за детето. Отиде курбан, но не на нас. Нашата я прискрипаха с нещо. Наплашена е, но не знам с какво и как. Моята съвест е чиста. На никого нищо лошо не съм направила, освен да напсувам“, каза още Светла. От писмо от Атанаска, адресирано до нея, ставало ясно, че дъщеря й вече щяла да си отвори устата и да говори. За какво обаче – не е ясно.

Припомняме, че Атанаска Георгиева получи доживотна присъда. Според магистратите убийството на Алекс е станало по особено мъчителен за момиченцето начин, докато то е било в безпомощно състояние.

На 10 април 2014 година малката Алекс отиде на училище и така и не се върна. Тя се заговорила с Атанаска Георгиева. Детето отишло на гости на жената, в обитаваното от нея таванско помещение. Осъдената го почерпила с плодове и лакомства и пуснала телевизора.

Думите и поведението на второкласничката относно снимки на децата на Георгиева обаче подразнили жената. Тя я убила, като я удушила с найлонова торбичка, като е била облепена с тиксо.

По време на съдебното дело Атанаска промени десетки пъти своите показания, предлагайки напълно абсурдни и противоречащи си версии, а майката и сестрата съчиниха сюжет за филм на ужасите, който и най-опитния сценарист не може да напише.

Трупът на 8-годишната Александра беше открит на 11-и април 2014 година.