Истински ад по пътищата е настанал днес заради влошената метеорологична обстановка в страната. Заради невъзможността да продължат, шофьорите на няколко автобуса са оставили пътниците си на жп-гари.

"На практика БДЖ днес е единственият транспортен спасител в този снежен ад, автобусни компании не са могли да стигнат до Варна. На Горна Оряховица са били свалени хората от три автобуса. Оказа се, че трябва да се прикачи още един вагон, за да могат да бъдат извозени всичките", казаха пред БЛИЦ от железопътната компания.

Нейни служители са успели да спасят жена в напреднала бременност, която също е била сред свалените от автобуса пътници.

"Точно тази сутрин показахме, влаковете се оборудват с вълнени одеала и баки с чай и първата работа е била да се спаси жената, била е увита с одеало, за да не измръзне", разказаха още от пресцентъра на БДЖ.

От там споделиха и друг случай от днес - 14-годишно момченце е било свалено от автобуса и след това се наложило да го издирват, защото детето се притеснило, че няма пари да си плати билета за влака.

"Това, което ни бе съобщено като последна информация - 119 души са били извозени от Горна Оряховица. В Търговище свалени от автобус пътници са се качили на бърз влак, хубавото е, че всички са успели да си намерят места, защото това е била композиция, в която билетите се разпространяват предварително", съобщават от БДЖ.

Оттам разкриват и кой е бил най-големият проблем, с който се сблъскали служители на компанията:

"Вътре, в самите им електрически системи е влизал сняг и това е попречило на движението. Например влак престоя пет часа на гарата в Завет Дъскотина между Карнобат и Варна, локомотивът е трябвало да си пробие път до там.

Авариралите влакове вече пътуват, имало е проблем с контактната мрежа във влака между Сливен и Карлово, който е продължил шест часа. Всеки от тези проблеми се решават, хората продължават да бъдат извозвани", увериха от БДЖ.