Извършена е атака срещу нощен клуб в Истанбул, има най-малко 35 жертви. Ранени са над 40 души, съобщиха местните власти. Сред убитите има и полицай, който е бил от охраняващите района пред заведението, съобщи Нова тв.

Първоначално беше съобщено, че двама души, облечени като Дядо Коледа, са влезли в заведението в турския град и са открили огън с автомат. Репортер на НТВ, цитиран от БТА, каза, че може би извършителят е само един. Турските власти потвърдиха по-късно, че атаката е извършена от един човек.

Нападателят "е разстрелял по свиреп и безмилостен начин невинни хора, които са били там просто да отпразнуват Нова година и да се позабавляват", заяви на пресконференция валията на Истанбул Васип Шахин, който определи атаката за терористична, пише БТА.

Шахин добави, че нападателят, въоръжен с дългоцевно оръжие, е убил към 1:45 часа местно време полицай и цивилен пред дискотеката, след което е влязъл и е започнал да стреля по хората вътре.

Според Си Ен Ен не е ясно дали нападателят е все още жив. Медията съобщава, че полицията се отзовала на сигнала за стрелбата за няколко минути, тъй като присъствието на униформени в района е било изключително засилено.

До момента все още никой не е поел отговорност за атаката.

На място има десетки линейки. Репортер на телевизия Си Ен Ен Тюрк съобщава, че броят им е между 50 и 60. Разположени са полицейски части в радиус от три километра.

Популярният клуб "Рейна", в който е станала атаката, се намира в центъра на Истанбул, откъм европейската страна на моста над Босфора. В момента на нападението в него над 500 души са празнували Нова година. По данни на Ей Би Си част от тях са скочили във водите на Босфора, за да се спасят от нападателите, и са били спасени от полицаите.

Свидетели твърдят, че терористите са разговаряли на арабски език.

Властите съобщиха, че са разположили 17 000 полицаи в Истанбул да отговарят за сигурността по време на новогодишните тържества, някои от които дегизирани като Дядо Коледа или предрешени като улични продавачи.

Полицаи с автоматични оръжия и бронирани коли са отцепили района.