Видеоклип с гавра между трима гимназисти от Пловдив взриви социалните мрежи и предизвика бързата реакция на институциите. На кадрите се вижда как единият от насилниците държи свой връстник, който е седнал на пейка в парк. В същото време второ момче сваля бельото си, навежда се и навира задните си части в лицето на седналото момче. Клипът е сниман този септември, потвърдиха пред "Монитор" властите. Действието се развива не в училище, а в междублоково пространство, тъй като участниците са съседи.

Момчетата са облечени не в униформи, а по къси гащи. Учат в различни училища в Пловдив - двама от тях са от Професионалната гимназия по архитектура и строителство и от Професионалната гимназия по електротехника и електроника. Родителите на момчето, което си сваля бельото, вече са уведомени за случая. Самото то се разкайвало за стореното и дори се било извинило на жертвата си, посочва изданието.

Младежът бил за пример в класа си и до момента не е имал лоши прояви. Майката на другото момче работи в Гърция, властите още не са се свързали с нея. Според връстници на участниците в грозните сцени, всичко е било извършено за майтап и гимназистите не са предполагали какви последици ще има за тях стореното. Регионалното управление по образование в Пловдив се самосезира заради клипа. Изпратени са писма до МВР, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане, с които ги уведомяваме за случая, съобщи в Министерството на образованието и науката началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова. Тя е изискала и доклади от директорите на училищата, където се обучават насилниците, за фактите и обстоятелствата около случая. Разследващите трябва да установят мястото и времето на заснемане на видеото, дали това се е случило по време на учебни занятия и да разпитат участниците в случая. Тъй като момчетата са непълнолетни, с тях ще се занимава и Детска педагогическа стая. След като проверките приключат от Управлението по образование се ангажираха да бъдат приложени най-строгите наказания за насилниците от видеото, каза още Киркова. В доклада до просветното министерство се уточнява, че вече са проведени разговори с родителите на един от участниците в клипа. На другия от тях родителите са в чужбина и предстои да бъдат уведомени за случилото се.