Сватба между малолетни в пазарджишкото село Априлци. Момиче на 13 години беше омъжено за момче на 12, без граждански брак, защото законът не го допуска, информира БНТ.

Местните възприемат женитбата на деца като нещо нормално и коментират, че често се случвало да се женят деца, които са братовчеди.

С пищна софра и оркестър днес две семейства ожениха децата си, които нямат навършени дори 14 години.

Родителите категорично отказаха да обяснят пред БНТ защо децата им се женят толкова рано.

„Такива са им традициите. – Но те са малки?! – Малки са, да. Много са малки. Не е редно, но след като майката и бащата им позволяват“, казва Марияна Христова – жител на село Априлци.

В село Априлци живеят малко над 500 души, 90% от тях са роми. Женитбата между непълнолетни тук е дълголетна традиция. Местните възприемат за нормално децата им да се женят още докато са малки. Затова никой не се изненадва от възрастта на двойката.

„Около 16 и под 16-годишни. Много рядко е над тази възраст. Което за мен е недопустимо. За тях няма каквато и да е вътрешна наредба, която да ги ограничава“, казва Ирина Цокова – жител на село Априлци.

„Над 16 е нормално горе-долу, поне да са по-зрели. – А защо тези родители са избрали да ги оженят толкова малки? – Мисля, че не е в тях причината. – А в кой? – В децата сигурно“, допълва жителката на селото.

Децата са трети братовчеди. Те не подписаха официално брак, а той се основава само на церемония и празненство. Много от малолетните двойки живеели по този начин.

„Просто си живеят така. Плащат им се някакви помощи от общината. Има, които живеят 15-20 години на семейни начала. Получават някакви помощи, но брак не сключват. Това за мен е изнудване на държавата“, казва Ирина Цокова – жител на село Априлци.

Марияна Христова – жител на село Априлци: „Мисля, че те не са виновни. То трябва със закон да се забрани това нещо“.

Кметът на селото отказа коментар. Според информация на БНТ в селото всяка седмица идва социален работник, но се занимава с помощите, а не с ранните ромски бракове.