„Ако някои бъде заловен да кара без книжка или с алкохол над 0,5 промила, ще му се свалят табелите за срок от шест месеца до една година”, каза в „Здравей, България” Настимир Ананиев, депутат от Реформаторския блок и председател на комисията по транспорт в НС. Това предвиждат новите промени в Закона за движението по пътищата.

Ще се отнема не само малкия, но и големия талон на превозното средство, което означава, че след това ще трябва да се прави нова регистрация в КАТ. За да се спрат шофьорите, които карат без книжка, първо трябва да се промени съзнанието на българина. „Хората трябва да се научат да уведомяват органите. Сега всеки прикрива приятеля си, който кара без документи и по този начин се стига до неприятни инциденти”, заяви от своя страна Станислав Иванов от ГЕРБ.

Предвижда се също така органите на МВР да могат веднага да спрат от движение кола, чиито шофьор е хванат без документи или с алкохол. Сега такива водачи са оставяни да се придвижат с автомобилите си. „Ще дадем право на пътните полицаи да налагат глоби на място. Два пъти се завишават и глобите за шофиране в нетрезво състояние и с превишена скорост”, допълни още Ананиев. Според Георги Свиленски от БСП през последните две години парламентът не е приел нито една промяна в закона. По думите му това са само приказки по медиите.


Източник: novini.bg