Ученици от съседни училища, сред които и три момичета запалиха фасадата на училище „Константин Петканов“ в бургаския ж.к. „Меден рудник“. Пожарът избухнал вчера, когато в учебното заведение са се провеждали часовете на занималнята.

Учениците решили да запалят огън точно до стената на училището, съобщи за БургасИнфо директорката Даринка Иванова. Седмокласничка от съседното училище „Елин Пелин“ първа е разпалила подготвените за това хартии и материали. Пожарът лумва светкавично и се разпространява по фасадната изолацията на училището. Инцидента се случва в часовете между 16.30 часа и 17.00 часа, когато в училището все още се намират децата от занималнята, както и обслужващия персонал. Директорът и учителите са реагирали светкавично, подали сигнал към пожарна и полиция. Част от извършители са заловени вчера, те са познати на полицията, направили са пълни самопризнания.

Ръководството на училището днес е назначило проверка по случая. „Трябва да установим и защо наблюдателната камера на това място в училището не работи“, каза Иванова. Тя посочи и други проблеми в училището – няма външна охрана, оградата е ниска, лесно се прескача и има процепи, през които се влиза в училищният двор. Това е станало причина вечерта в сряда гамени да отрежат футболната врата на игрището. Директорът смята, че недоброжелатели влизат в училищния двор по пътеката откъм детската градина до училището. В понеделник тя ще внесе докладна в Общината с искане за жива охрана и нова висока ограда, която да се заключва.