Районен съд – Карнобат определи мярка за неотклонение „домашен арест” на Ангел Радичев от Карнобат, който се прочу със скандалното си поведение на магистрала „Тракия“ като блъска и псува шофьор на автобус, пълен с пътници. Досъдебното производство по случая е образувано на 02 август 2016 г. по реда на чл. 212, ал. 2 от НПК срещу неизвестен извършител. То е за това, че на същия ден, около 13.00 часа на магистрален път София-Бургас, непосредствено след отбивката за Карнобат, неизвестен извършител извършил непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, а именно псувал Р. В., удрял автобуса, който В. управлява с пътници и отправял заплахи срещу шофьора престъпление по чл. 325,ал.1 НК.

В хода на разследването в качеството на обвиняем е привлечен Ангел Радичев. От Райнен съд-Карнобат днес съобщиха:

От представената справка от ОД на МВР Бургас е установено, че лицето има няколко криминални регистрации, три от които за хулиганство. Обвиняемият към настоящия момент не е осъждан и е с чисто съдебно минало.

При така установените от фактическа страна обстоятелства, съдът е приел че са налице предпоставките, предвидени в чл. 63 ал.1 и ал. 2 от НПК.

Карнобатският районен съд не е споделил направеното от защитника възражение, че деянието следва да се квалифицира като такова по чл. 325,ал.1 НК, наказуемо с лишаване от свобода до две години, тъй като действията на обв. Радичев се отличават с изключителна дързост, предвид факта, че деяниято е съществено през светлата част на деня на автомагистрала по време на летния сезон, който се отличава с интензивен трафик и пред множество хора.

При което съдът е приел, че е налице обосновано от доказателствата по делото предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е обвинен.

По отношение на другата предпоствака – наличие на реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, ако не бъде задържан под стража, съдът е съобразил, че обв. Радичев не е осъждан, трудово ангажиран, има постоянно жилище, повдигнатото обвинение не касае извършване на тежко умишлено престъпление по смисъла на чл. 93, т.7 НК -обстоятелства, които водят до извода, че опасността да се укрие не е налице.

Съдът обаче е преценил, че обвиняемият е личност със занижен самоконтрол и склонен да разрешава възникналите житейски ситуации по начин незачитащ обществения ред и правата на останалите граждани, което води до извода, че спрямо него следва да бъде взета мярка за неотклонение, свързана с ограничаване свободата на придвижване, каквато се явява мярката за неотклонение „домашен арест“.