Общинските съветници в Пловдив решиха да върнат на правителството всички над 11 хиляди броя акции от капитала на Международния панаир. Аргументът на местните парламентаристи - не искат нищожен дял от дружеството. Общината е готова да преразгледа решението си, ако й бъдат предложени 49% от пловдивския панаир.

До този развой се стигна, след като правителството прехвърли безвъзмездно на общините Пловдив и Варна собствеността върху притежаваните от държавата акции от капитала на дружеството.

Варна прие 29% от панаира, а на Пловдив държавата даде 20% от акциите. Общинските съветници под тепетата обаче не приеха.
"Дружеството има над 25 милиона лева задължения, като при евентуално наказателно производство срещу него, удар ще понесе и Община Пловдив", каза бившият кмет на Пловдив и настоящ общински съветник Спас Гърневски.

Очакванията са в края на годината делът на Община Варна да бъде заменен с имот в центъра на града и така мажоритарният собственик на Панаира Георги Гергов да придобие общо 80% от акциите на фирмата.

Според Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" по този начин през годините Община Пловдив е загубила над 350 декара по подобни схеми.

Николай Радев от БСП направи сходно предложение, но той поиска Общината да приеме 20%, а след това да иска и другите 29%, тъй като ако Пловдив ги откаже сега, то много вероятно Общината да не види нито една акция от собствеността на Панаира.

В крайна сметка Общинският съвет прие предложението на Дани Каназирева, като се очаква в близките дни развитие по казуса. Този петък е насрочено заседание на Общинския съвет във Варна, на което трябва да се гледа приемането на акциите от държавата.

Кметът Иван Тотев не взе участие в дебатите, като след гласуването заяви, че това решение го оставя изцяло в ръцете на общинските съветници. Ако постъпи предложение в Общинския съвет за приемане на 49 % той би гледал на него с по-добри очи.