Град Съединение се вдига на бунт, хората се заканват готвят се с блокади, жива верига, брадви и всякакви други методи да излязат на протест. Причината - на метри от домовете им ще се складират утайките от пречиствателните станции на Пловдив и Бургас, съобщи Нова тв.

Страхът на хората в Съединение е да не пламнат епидемии и зарази. На площадката на бившето селскостопанско летище ще се депонират месечно над 6 хиляди тона утайки от Пречиствателните станции на Пловдив и Бургас. Летището е на метри от първите къщи в Съединение.

„Екологично бедствие грози целия град, защото утайките ще се третират със специални препарати, остатъците, от които ще се просмукват в подпочвените води и оттам ще замърсят питейната вода“, притесняват се местните жители. Притеснени са и земеделските производителите, чийто насаждения са до летището. То е отдадано под наем за три години на софийска фирма, която ще превозва отпадъците. Тя има всички необходими разрешителни. Общинският съвет трябва да реши дали да бъде прекратен договора, каза кметът Алекснадър Балкански. Утре е свикана извънредна сесия на местния парламент по този въпрос.