Той е Господарят на природните стихии.., титанът на бурите.., част от световното кино и е роден в Бургас!

Мечтали ли сте някога да работите за световното кино? А познавате ли звездите от Алеята на славата? Може би си мислите, че трябва да живеете в Холивуд, за да постигнете това? Оказва се, че това изобщо не е фактор за успех. Александър Димов, по-известен като Vex сред компютърджиите от неговото поколение, е от Бургас, работи в София и прави ефектите в едни от най-касовите прожекции на големия екран. Той е на 37 години, зодия Рак, с професия „Системен администратор“, отличен 3D дизайнер със завидни умения. Негова заслуга са ефектите във филмите "Pacific Rim", "The Expendables" и "The Expendables 2", "Conan the Barberian", както и много други.

- Сашо, аз те познавам като системен администратор, как започна да се занимаваш с кино продукции?

- Действително учех висше "Компютърни системи и технологии" и преди да започна да се занимавам с филми, основно се бях насочил към системното администриране при интернет доставчици или поддръжка на компютри към IТ -фирми. Но пък в същото време 3D програмите винаги са ме привличали и съм отделял време да научавам каквото мога в свободно си време като хоби. Заминах да живея в София, най-вече заради работата и възможностите които предлага града.

- Разбирам, че не си мислил сериозно да се занимаваш с 3D?

- Да, честно казано никога не съм предполагал, че това един ден ще определи професионалното ми развитие. Бях започнал работа към една сравнително голяма фирма, като системен администратор в интернет доставчик. По това време изобщо не съм допускал, че ще работя нещо различно. Всъщност аз си харесвах работата и бях сигурен, че това ще е професията ми за доста дълго време. Но един ден мой приятел, който работи в кино индустрията ми сподели, че търсят хора с определени умения и това ми пусна мухата. Отне ми няколко безсънни нощи в мислене и тогава взех решение, че си заслужава да опитам и науча нови за мен тогава неща. Отидох на интервю и до ден днешен работя като 3D артист и съм много щастлив от това си решение.

- И кога беше това? От колко години официално си вадиш хляба с това?

- От 2006-та година.... и така изминаха вече 10 години!

- Изброй ми някой от филмите, над които си работил и са ти били най-голямо предизвикателство и защо?

- Филмите, по които съм работил последно са "Pacific Rim", "The Expendables" и "The Expendables 2", "Conan the Barberian" и още доста нискобюджетни, както и няколко реклами предимно за българска телевизия. Предполагам най-интересни проекти са тези, които са и най голямо предизвикателство. Обикновено почти всеки един филм е предизвикателство, защото рядко си приличат по сложност и необходими ефекти. Винаги предизвикателствата са различни и всеки нов филм е като ново приключение. Разбира се - времето е голям фактор за това колко хубаво може да стане един филм. За съжаление обикновено времето е дефицит, за това често се ползват трикове за даден ефект така, че да изглежда максимално добре за минимално време.

- Разкажи ми всъщност каква точно е твоята роля в това, което правиш. Разбрах че правиш огньове, пушеци, друго какво?

- Моята роля се описва горе-долу така: когато във филмите застрелят или наръгат някого, кръвта, която виждаш, в повечето случаи се прави от колеги като мен. Симулира се на специализиран софтуер така, че да излежда добре на екран и същевременно ефектно. Пушечетата от попадения на патрони по земята до пушеците от падащи сгради. Водата, която се разплисква в морето от паднал горящ самолет, както и огъня по самия самолет. Всичко свързано с някакви природни явления, които не са успели да се заснемат или не е възможно, там се намесвам аз. Елементите, които могат да се правят са, пушеци, огньове, води, капки кръв, падащи листа, рушащи се мостове и всичко, което може да му хрумне на човек в тази посока.

- В кои филмови компании си рботил и в коя работиш сега? Над кой филм работиш в момента?

- Най-дълго съм работил в най-голямото студио в България "World Wide FX", което се намира киноцентър Бояна. Работил съм и в няколко по-малки студия, както в България, така и в чужбина, като например Датско студио "Ghost". Наскоро започнах работа в едно бързо развиващо се студио тук в България - "Cinemotion".

Проектите, по които работя сега нямам право да казвам, защото съм подписал договор, в който не ми е разрешено да споделям информация за проекти, които са в процес на работа и не са обявени публично.

- Кои от филмите, по които си работил, са снимани у нас и от коя компания?

- Докато работих в „Бояна“, голяма част от филмите, по които съм работил, са снимани на територията на България, както и на снимачните сетове в „Бояна“ - като например цялата серия "The Expendables" .

- Срещаш ли се със звездите от филмите? С режисьорите?

- Реално, рабойтеки по холивудски проекти/филми, не се случва често да се срещаме с актьорите или режисьорите. Защото, когато материалът стигне до нас да го украсяваме и обогатяваме, те вече са си свършили работата. Но мога да разкажа за едно посещение, когато работих по първия “The Expendables”, на който филм режисьор и актьор е Силвестър Сталоун, беше проявил интерес къде и кой ще работи по филма му. Посети ни в студиото в „Бояна“, като се запозна лично с всеки един от екипа и си направихме снимки. Изключително се изненадах колко земен човек е, нещо, което не съм очаквал за звезда от неговия ранг. На територията на „Бояна“ съм виждал и доста от известните холивудски звезди, но обикновено нямаме достъп до тях или когато си почиват, се държим професионално и не им досаждаме.

- Ти си от Бургас, защо реши да се преместиш да живееш в София?

- Основната причина, заради която се преместих да живея в София, е работата. Честно казано, до тогава София не ме привличаше като град, където да живея. Но останах без работа и това беше следващата логична стъпка - да си потърся късмета в друг по-голям град, където мога да намеря нова и интересна работа.

- Срещал ли си някакви трудности там?

- О, разбира се! Но това е част от чара да се преместиш в друг град или друга държава и да работиш по различни проекти.

- Повече позитиви или повече негативи ти носи работата за световното кино?

- Работата над международни филми носи предимно позитиви. Особено, ако е касов филм, това се превръща в тоята визитка за следващите места, където искаш да работиш, било то в България или чужбина.

- Мислиш ли да се върнеш някога в Бургас? Или по-скоро те влече заминаване в чужбина?

- За сега поне не планирам да се връщам в Бургас, за мен това би било стъпка назад. По скоро гледам към чужбина, там според би трябвало да е следващата стъпка.

- Кое е нещото, с което се гордееш?

- Гордея се, че все още си обичам и харесвам работата. Често покрай мен чувам, че хората не харесват работата си и това е доста депресиращо.

- Какво смяташ, че щеше да правиш, ако беше останал в Бургас?

- Ако бях останал в Бургас, вероятно щях да работя предишната си професия - системен администратор в някой интернет доставчик или в някоя по -голяма фирма, като поддръжка на компютри. Или нещо в този дух щеше да е.

- Кои са ти любимите спомени от Бургас?

- Всъщност, докато живях в Бургас, не ми беше никак лошо. Разбира се, обичах да излизам с приятели на море, да се събраме на по бира или да караме велосипеди из града и до околните населени места.

- А в свободното си време какво правиш, мислиш ли пак за работа?

- Последно време гледам да го запълвам с някакъв спорт. Започнах да ходя на фитнес. И да, случва ми се сравнително често да мисля за работа, защото през повечето време трябва да измисля решение на някакъв проблем с който съм се сблъскал по време на работа, така че да си свърша дадената задача