Бургазлийката Красимира Автанска изненада гостите си с неочаквано предложение – вместо да купуват цветя за рождения й ден, да отделят същата сума за благотворителна кауза. Събраните средства рожденичката дари на Отделението по неонатология на Бургаската болница. „Букетите не траят дълго, а така ще вложим сумата в нещо полезно. Благодаря на моите гости, които приеха с радост идеята“, разказа Красимира Автанска.
Тържеството й било скромно, с малко гости, а събраната сума – 476 лв., което приятно изненадало рожденичката. Дарението вече е връчено на началника на отделението д-р Стилияна Томова. „Все по-често се случва да имаме спонтанни дарители – семейства, благодарни родители“, каза д-р Томова, която сподели, че наскоро и друга двойка дарила сума, събрана на личния им празник.
Красимира Автанска има сватбена агенция и призна, че идеята й не е нова, тъй като все по-често се случва клиентите й да отказват цветя и подаръци, в името на благотворителна цел. За своя мисия е приела помощта към Отделението по неонатология, защото синът й, който вече е на 26 години, се родил преждевременно, с ниско тегло и с опасност за живота. „Спасиха го грижите на професионалистите тук, които макар и преди толкова години, когато възможностите на медицината бяха ограничени, дадоха всичко от себе си“, каза Красимира.
Отделението по неонатология се грижи за всички деца, родени в болницата – както здрави, така и недоносени бебета. Бургаската болница държи първенство по брой новородени в областта, тук често постъпват и деца с усложнения, родени в други лечебни заведения.