Учители от карнобатските села Кликач и Соколово реагираха бурно на дебата в Общинския съвет, при който двете населени места бяха посочени като проблемни при нарастващата демографска криза. По време на последната сесия беше гласувано дофинансирането на двете училища, като по време на дискусията се чуха мнения, че качеството на учебния процес не е на нивото на този в голямо учебно заведение в общинския център – Карнобат. Това беше и въпросът, който предизвика най-много дебати по време иначе монотонното заседание.

„Демографските тенденции в този район не са най-оптимистични. Крепим ги с дофинансиране, поемаме и ремонтите. Малко са децата и не отговарят на съвременните изисквания. Учителите са на минимума като заплащане. Ние знаем, че една смесена паралелка не предоставя необходимото качество на учебния процес. Разполагаме с транспорт. Тежко е политическото решение да кажеш на хора, че им закриваш училището. Не говорим за работни места на учителите, защото на тях ще им намерим работа, няма да оставим гладен човек. Но у мен е формирано убеждение, че от 30 населени места в община Карнобат, където закриваме училището – закриваме селото.“, каза тогава кметът Георги Димитров.

Учители обаче реагираха остро и защитиха постиженията на своите ученици и техните изяви.

„Учител съм с повече от 30 години стаж. В момента в училището ни учат 65 деца, малко са, но те са прекрасни и умни ученици. Обикалял съм по селата през годините като представител на Синдиката на учителите и съм ставал свидетел как се затрива село, когато се закрие училището. В Кликач от 25 години видях как над 300 местни жители напуснаха населеното място, отидоха да живеят и работят в Норвегия и Франция. Но въпреки това училището показва резултати. На 22-ро място сме при външното оценяване тази година. Като за сведение – училището в Карнобат ОУ „Хрито Смирненски“, е на 23-то. В нашите класове 80% от учениците са от турския етнос, 20% са помаци, но въпреки това те знаят перфектно езика, изключителни деца, които уважават възрастните хора и са много възпитани“, каза преподавателят Веселин Славов, който е учител по география, история и изобразително изкуство в село Кликач. Той посочи, че в учебното заведение има дори ученичка – вундеркинд, за която се борили елитни бургаски гимназии. Момичето имало фотографска памет и било със забележителни резултати.

Директорът на училището в село Соколово – Цветелина Петкова, е с 20-годишен стаж. „При нас няма нито една смесена паралелка, а ремонтатът на учебното заведение е финансиран от нашия бюджет. Учителите са с изключителен авторитет, самата аз имам три висши образования“, каза тя. Петкова заяви, че в училището се развива успешна школа по арт изкуства, а децата редовно се изявяват с концерти в читалището в Карнобат. „Учебното ни заведение е модерно, всяка стая е оборудвана с климатик и PVC дограма, учениците работят на таблети. Тук учат 76 деца.“, каза г-жа Петкова. Учителите изразиха благодарност към общинската администрация, но считат, че дофинансирането е с малко средства и изобщо не подлежи на обсъждане идея за закриване на училищата.