Бургас ще се включи следващата седмица в Националната информационна кампания "Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола!".

От 14.30 до 17.30 часа във вторник, 26 юли, в "Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания - Бургас" ЕООД ще бъдат направени безплатни изследвания за алергия и измерване капацитета на белите дробове на всеки гражданин над 18 години изявил желание.

Прегледите ще бъдат напраени от гостуващи специалисти на УМБАЛ "Александровска" - София и колегите им от бургаското лечебно заведение.

Организатори на кампанията в Бургас са Община Бургас и партньорството на "Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания - Бургас" ЕООД.

Според Световната здравна организация от 20 до 40% от хората страдат от различен вид алергични заболявания. За последните 20-25 години засегнатите от астма, алергичен ринит, уртикария, атопичен и контактен дерматит са се увеличили над 3 пъти.

Организатори на Националната информационна кампания "Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола!" са Българското дружество по алергология, Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ, със съдействието на Комисията по здравеопазване към 43-то Народно събрание, УМБАЛ "Александровска"-София, Медицински университет-София и Европейската академия по алергология и клинична имунология.