Българо-сръбската граница при прохода Кадъбоаз край белоградчишкото с.Салаш падна през последните три дни и преминаването на българи в Сърбия и на сърби в България ставаше свободно докато там се провеждаше традиционният международен събор, пише в. 24часа.

Това е уникално събитие в Европейския съюз, защото няма друг случай, в който да се осъществява свободно преминаване със съседна държава, която е извън съюза. Съборът се провежда от 40-те години на миналия век и след кратко прекъсване е възстановен преди 16 г.

Десетки търговци изложиха стоката си и тази година, а хиляди българи и сърби се възползваха от възможността да минат при съседите да пазаруват и да се веселят.

"Все по-големият брой хора, които от година на година се събират в Кадъбоаз, най-добре свидетелства, че нито една граница не може да раздели два народа. Целта на този събор е и да привлече вниманието към бъдещия граничен пункт", каза кметът на отсрещния сръбски град Княжевац Милан Джокич.

Гост на международния събор в събота бе и председателят на Групата за приятелство България - Сърбия в Народното събрание Михаил Миков.

Той припомни, че официално инициативата за откриване на ГКПП Салаш - Ново корито е от обявена през 1991 г., през 2007 г. е подписано споразумение, а на 19 юли 2014 г. започна строителоство от българска страна на път до граничната бразда, но работата бе преустановена.

"За 16-та година демонстрираме позитивната енергия на това събитие и подсещаме държавните органи, че няма няма да се откажем от проекта за граничен пункт, който ще бъде изключително важен за гражданите на двете държави", изтъкна Владан Радованович, председател на Организационния комитет "Събор в Кадъбоаз".