„Навлизането на руски самолети в зоната ни на отговорност е провокация с неясна цел”. Това заяви в ефира на „Събуди се” министърът на отбраната Николай Ненчев.

Той поясни, че за последния месец имало 10 подобни полета на машини на Москва над България. Някои от тях обаче били пътнически и навлизането им в зоната на отговорност се дължало на неразбирателства при организацията на въздушния трафик.

Министър Ненчев обясни, че при всяко подобно непозволено навлизане на самолет във въпросната зона налага вдигането на български изтребители, което хаби доста ресурси.

Министърът не знаел какво е официалното обяснение на Русия за тези инциденти, защото разговорите по темата се водели по дипломатически канали.

Ненчев коментира и заплахата от засилен миграционен натиск към страната ни. И увери, че към момента такава опасност няма.

„Имаме възможност, само в рамките на няколко часа, да увеличим присъствието на военни по границите на страната, ако се наложи”, каза още министърът. И допълни, че отговорните власти вече са взели всички необходими превантивни мерки.