Внезапно почина днес Атанас Радойнов – емблематична фигура за писателската общност в Бургас, дългогодишен издател, публицист и общественик. „Загубихме един истински човек и приятел“, каза покрусена от тъжната новина Роза Боянова от дружеството на писателите в морския град пред БургасИНФО.

Атанас Радойнов е роден на 21 януари 1934 г. в с. Горска поляна, Община Болярово. Завършва специалност българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

След дипломирането си живее в Бургас, където работи като художник по промишлена естетика, окръжен кореспондент на вестниците „Кооперативно село“ и „Земя“, и главен редактор на местния вестник „Победа“. Дългогодишен издател и главен редактор на вестник „Автограф“ (2003-2008), кооперирано издание със Съюза на българските писатели.

Автор е на множество разкази и повести. Като краевед е автор и редактор на книги за селата от Странджа. Негови разкази са преведени на руски, френски, турски, и македонски.

Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти. В периода 2001-2008 г.e председател на Дружество „Български писател“ – Бургас.

Удостоен е с литературните награди – плакет „Пегас“ и плакет „Петко Росен“.

Поклонението ще се състои на 25 юли, понеделник, от 13 часа, в Ритуалната зала на Гробищен парк-Бургас.

Екипът на БургасИНФО изказва съболезнования на близките на Атанас Радойнов.