Европейското антирасистко движение EGAM организира "ромски прайд" за равните права, който тази година ще бъде на 2 октомври в повече от 15 държави, включително и в България. Това заяви председателят на движението Бенджамин Абтан на пресконференция в Националния пресклуб на БТА. Целта е борба с нагласите срещу ромите. Прайдът ще е и срещу използването на езика на омразата. Проблемът, според организаторите обаче, не бил нелечим.

"Антиромските стереотипи и нагласи са силни, но при системна работа могат да бъдат преодолени", каза Деян Колев, председател на Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".
Проучване на организацията сред учители, здравни и социални работници показвало, че над 70% от тях приемат твърденията, че „ромите са мързеливи или склонни към престъпление”.

Според Колев през последното десетилетие има чувствително увеличаване на процента на роми с по-високо образование. През 2011 г. преброяването на населението е регистрирало, че 9% от ромите са със средно образование, докато през 2001 г. те са били 6 на сто. Колев счита, че това обаче не води до намаляване на езика на омразата, а точно обратното – засилва се тенденцията по-образованите роми да прикриват своята идентичност.