Иконописецът Митко Иванов, който е автор на книгата „Мълчанието на Александър”, пита създателите на новия проект за паметника дали са действали по каноните на Българската православна църква

Възстановяването на паметника на бащата на Бургас – Александър Георгиев Коджакафалията, нажежи до червено страстите в творческите среди. Скандалът бе предизвикан от въпросите на иконописеца и председател на Дружеството на бургаските художници Митко Иванов. В отворено писмо той пита дали екипът, спечелил обществената поръчка, ще изпълни заданието за създаване на точно копие на оригинала. Старият паметник се намира зад Централната автобусна спирка и е залепен плътно до оградата на помощното училище „Отец Пайций”.

„Ние намираме груби противоречия и рязко разминаване между зададените изисквания в поръчката и концепцията на избрания от Комисията проект на ДЗЗД "Александър Георгиев Коджакафалията-2016"”, заявява Митко Иванов. Зад мнението му застават издателят Николай Кожев, скулпторът Златан Стоилов, арх. Явор Стоев, арх. Васил Дончев и скулпторът Добрин Вътев. Според тях малката снимка на паметника ще бъде заместена с обемно неканонично изображение на Коджакафалията, при положение, че той е бил дълбоко религиозен човек и не е искал да бъде изобразяван никъде. На второ място техническото предложение на ДЗЗД „Александър Георгиев Коджакафалията-2016“ не съдържа задължително изискуемото решение за обвързване на паметника с околната среда. В предложението той е позициониран директно върху тротоарните плочки, без да се отчете наличието както на съществуващата, така и на изграждането на бъдещата ограда на ПУ „Отец Паисий“. На трето място се посочва, че единствените три парчета, останали от оригиналния паметник, вместо да бъдат запазени, ще бъдат унищожени. Причината е, че екипът – победител иска да нареже каменните блокове и да ги използва в играждането на новия.

BurgasINFO провери дали недоволството на художниците се дължи на интерпретацията на заданието в обществената поръчка. Свързахме се с един от участниците в екипа – победител – художникът Кольо Кехайов.

„Ние не правим пестъпление! Няма изискване за точно копие на оригиналния паметник, който е бил надгробен. При властта на Георги Димитров гробът на Коджакафалията е поруган, паметникът съборен, а името на бащата на Бургас заличено. Сега между каменните блокове има надпис Георги Димитров”, заяви Кольо Кехайов. Според него другите екипи, участвали в обществената поръчка, не са обжалвали в законния срок.

Кехайов не е съгласен и с обвинението на иконописеца Митко Иванов, че изображението на паметника, което ще замени малката снимка, е неканонично.

„Вие ходили ли сте на гробищата? Виждали ли сте колко бързо избледняват емайлираните снимки? А и кой може да каже, че те са по християнския канон? Ние сме решили да направим пластика, която ще издържи по-дълго време”, допълни художникът.

От своя страна Митко Иванов му опонира с думите, че е православен иконописец, който всеки ден работи по канона.

За единственото останало от паметника – трите каменни къса, Колоьо Кехайов мисли, че те са били унищожени и нарязани преди това.

Интересен факт е, че в обществената поръчка за създаването на проект участваха няколко фирми. Нито една от тях обаче не обжалва в законоустановения 14 дневен срок, за да бъде предприета адекватна реакция.