Отблъскващи тарантули изпълзяха в апартаменти на бургаския ж.к. „Меден рудник”. Погнусени жители казаха, че паякообразното спокойно пълзяло по пода, най-вероятно внесено в жилището с прането.

„Тарантулите са неприятни за гледани дори в аквариум, а камо ли да я срещнеш в собствения си апартамент и то да се разхожда необезпокоявано”, каза бургазлийка. Този вид екзотични паяци не се среща в България, затова появата им предизвика шок у домакини в „Меден рудник”.

Тарантулите, известни още като паяци птицеяди, са семейство паяци включващо около 900 вида. В зависимост от вида, размерът на тялото им варира от 2,5 до 10 cm, а разкрача на краката от 8 до 30 cm. Най-големите видове тарантули могат да тежат над 85 грама. Най-големият от всички видове е Theraphosa blondi от Венецуела и Бразилия с тегло от 150 грама и разкрач на краката до 30 cm. Повечето тарантули са безвредни за хората, а някои видове са популярни в търговията на екзотични домашни любимци. Всички тарантули са отровни, но само някои от видовете притежават достатъчно силна отрова за да доведат до много голям дискомфорт в продължение на няколко дни.